Премиерът Бойко Борисов днес е на посещение във Враца, където разглежда подобренията в града, както и новата зала. Компания му правят регионалния министър Петя Аврамова и кметът на Враца Калин Каменов. 

По пътя до новата спортна придобивка кметът Каменов разказа на Борисов какво е направено в града. След това министър-председателят посети и самата зала, където бе посрещнат с ръкопляскания. "Добри работи са направени, децата има да тренират", отбеляза премиерът.

Борисов изтъкна, че пътя Ботевград-Мездра е много важен за района. 

Обиколка продължи към два нови завода. "Немска компания инвестира над 22 млн. лв. за създаване на производствена база за електроника", разказа Каменов. 

"Те се съгласиха да инвестират, когато им казах, че Ботевград-Мездра ще е четирилентов път", прекъсна го Борисов, а Аврамова също допълни, че всички инвеститори искат пътища.

За завода на немската компания МД Електроник и отбеляза, че само преди година на мястото е имало блато. „Немски бижута. Тук се произвежда електрониката, която движи автомобилите. Съжаляваме много за „Фолксваген“, добави министър-председателят.

Борисов разказа и 200 млн. евро от Брюксел за бедните региони у нас.

"200 млн. евро грантове, бонбонки, както ги наричат в Брюксел. Има пари да се довършат всички проекти. Тези пари ги инвестираме предварително, за да не чакаме до 2021г., питали сме, получили сме разрешение, така че действаме на пълни обороти", каза Борисов и се поинтересува за санирането в града.

"Няма по-социална програма от санирането", каза той.

Оказа се, че във Враца обновените блокове са 40, а още 140 чакат одобрение. 80% от детските градини също са с нов облик. "Ако не беше коронавируса, дефицитата е ужасен. Като ви слушаме кметовете все едно няма коронавирус", каза Борисов. 

Втората спирка в обиколка бе един от новите заводи, където бе посрещнат от работниците. "Това беше едно блато, сега е немско бижу. 1500 работници. Най-модерният завод в Северна България", отсече премиерът. 

"Нови инвестиции, нови заводи, работни места за Северозапада, ще започнем и пътя Монтана-Видин. В първия мандат трябва да направим "Тракия", "Струма", "Марица", "Люлин", каза Борисов в отговор защо не е направен пътя по-рано.

Борисов изтъкна, че не случайно е договорил средства за Северозапада от ЕС, защото за да дойдат инвеститори и да има работа, трябват пътища, по които да се стига до там.

"След като тръгнат заводите, хората веднага ще усетят. Ще станат след това тези инвеститори спонсори, ще ви подпомагат и спорта", каза премиерът.

За предстоящата криза Борисов каза, че до началото на пандемията страната ни е вървяла само нагоре. "Все още обаче сме с най-нисък дефицит в Европа", заяви той.

Разговорът пак се насочи за пътя Ботевград-Мездра като стана ясно, че трябва да бъде пуснат до ноември.