Бургас е един от четирите града у нас, впрегнати за превенция на новия коронавирус, който до момента е отнел няколко хиляди човешки живота - основно в Китай, съобщава "Флагман".

Указания са получени и мерки са предприети в Регионалната здравна инспекция, на летището и пристанището в Бургас.

УМБАЛ-Бургас пък е една от трите болници у нас, определени за лечение на възрастни (над 18-годишна възраст), заболели с коронавирус.
Тази седмица двама министри бяха в парламента, за да информират народните представители за взетите мерки.

Здравният – Кирил Ананиев, съобщи: „За превенция на заразяването с коронавирус 2019 на инспекторите от Граничния здравен контрол и медицинските специалисти в определените за лечение по случая с коронавирус 2019 болнични заведения Министерството на здравеопазването е предприело действия за осигуряване на лични предпазни средства, мобилни и дезинфекциозни апарати, съгласно препоръките на световните и европейските институции.

До момента от осигурените по Програма „Подобряване на устойчивостта“ на Националната програма по туберкулоза респиратори 2600 броя са преразпределени в Столично РЗИ, РЗИ–Варна, Пловдив и Бургас.”

За целите на надзора на инфекции, причинени от коронавирус 2019, чрез регионалните здравни инспекции на медицинските специалисти в страната са предоставени дефиниции за случаи на коронавирус 2019 и форма за съобщаване на данни за заболели.

“До момента в националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания са изследвани проби от 23 лица, завърнали се от Азия. Всичките са с отрицателен резултат”, каза министър Ананиев в парламента в сряда.

За провеждането на засилен граничен здравен контрол са разкрити и временни здравни звена на граничните контролно-пропускателни пунктове на летище София – Терминал 1, летище Варна, летище Бургас и летище Пловдив. Продължава работата и на постоянното звено за граничен здравен контрол на летище София – Терминал 2.

Въведено е дистанционно термометриране на пристигащите пътници чрез термокамери, както и 24-часово наблюдение от служителите на регионалните здравни инспекции. Лица с повишена телесна температура се изолират, снема им се епидемиологичната анамнеза и при данни за престой в Китай се насочват за хоспитализация. За лица без клинични оплаквания е разработен формуляр за събиране на данни с цел проследяване.

За информиране на пътуващите до и от Китай са изготвени препоръки, които със съдействието на летищните оператори следва да са поставени на видни места на летище София, летище Варна, летище Бургас и летище Пловдив.

“Предоставени са указания от РЗИ–Варна, РЗИ–Бургас, пристанище Варна и пристанище Бургас относно организирането и провеждането на граничен здравен контрол на граничните пунктове, разположени на пристанища. Указанията включват извършване на физическа проверка на кораб, идващ от област с установено предаване на коронавирус 2019, както и термометриране на екипажа и пътниците.

При съмнение заболялото лице се транспортира до лечебно заведение, а контактните лица остават под карантина на плавателния съд. Забранява се достъпът на външни лица до кораба. Указано е здравните власти да информират екипажа и пътниците с препоръките, които следва да се спазват с цел превенция от заболяването”, каза още Кирил Ананиев.

Справка на сайта на РЗИ-Бургас показва, че към момента в рубриката „Актуално“ има три публикации, свързани с коронавируса.
Вътрешният министър Младен Маринов също информира депутатите за действията от гледна точка на МВР.

“Във връзка с епидемичната ситуация от остър респираторен синдром, свързан с появата на коронавирус 2019, със заповед на министъра на здравеопазването е създадена оперативна работна група за координиране на дейностите на компетентните ведомства за осигуряване на ефективна подготовка за реакция в случаи на внос и недопускане разпространение на заразата в Република България.

От страна на Министерството на вътрешните работи в нея са включени представители на Главна дирекция „Гранична полиция“ и на Медицинския институт на МВР. 

Определени са три болнични заведения, в които ще се лекуват всички случаи на болни с коронавирус инфекции над 18-годишна възраст: Инфекциозна болница – Военномедицинска академия, Инфекциозно отделение на УМБАЛ „Света Марина“ – град Варна, и Инфекциозно отделение на УМБАЛ – град Бургас. Всички случаи на заболели под 18-годишна възраст се приемат и лекуват в Инфекциозна болница „Проф. Иван Киров“ към Медицинска академия – град София”, каза министър Маринов.