Дългогодишна учителка в Бяла Слатина има нужда от подкрепа, за да оздравее. Дияна Александрова се бори с тежко онкологично заболяване и в момента е в Турция.

Жителите на Бяла Слатина всячески се мобилизират, за да осигурят нужните средства, но призовават и други да помогнат. На този етап са необходими около 30 000 лева за химиотерапиите на учителката, но ситуацията е динамична и превантивно са необходими няколко десетки хиляди лева.

Г-жа Дияна Александрова освен дългогодишен преподавател по биология е и дългогодишен читалищен деец. В читалището в града е организиран базар в нейна подкрепа. Инициатори на кампанията са нейни ученици.

„През лятото на 2022 г. болестта на г-жа Александрова е диагностицирана. Тя започва лечение в България, но през септември 2023 г. вече нещата се усложняват и започват химиотерапии. През март месец започва лечение в Турция, тъй като в България няма какво да се направи. С нея е семейството ѝ, двете ѝ децата“, разказа ученикът ѝ Теодор Узунов, цитиран от BulNews.

„В момента състоянието ѝ не е добро, не може да ѝ се приложи вторият курс на химиотерапията. В Турция се опитват да я стабилизират. В Бяла Слатина дарителската кампания започна от училищата. В цялата община учители и ученици се организираха и започнаха да се събират средства.

Започнахме с кутии, да се дават пари на ръка. Открита е и дарителска сметка“, разказа още той.

Макс е организатор на благотворителен футболен турнир.

„Успяхме да съберем за нашата госпожа 2500 лева“, уточни той.

Виктория Евстатиева пък организира нетрадиционна кампания. Тя предлага момичетата, чиито балове са минали, да дарят роклите си – който желае да ги закупи, и събраните пари да отидат в помощ на г-жа Дияна Александрова. Виктория пуска роклите в профила си във Фейсбук.

Семейството на г-жа Александрова не може да се справи само. Двете ѝ дъщери са напуснали работа, за да могат да я гледат, тъй като учителката се нуждае от непрестанни грижи.

Веднага след инициативата на средно училище „Васил Левски“ читалището светкавично откликва и на 26 март организира концерт.
По думите на Светлина Берова хората се отзовават, купуват си билетите за 5 лева, даряват и допълнителни средства. Така само за час  и половина са събрани 6489 лева.

На благотворителната изложба се продават предмети, изработени от творчески работилници.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук