Бившият кмет на Пловдив Здравко Димитров ще ръководи църковните имоти на Пловдивската митрополия, съобщава „Марица”. Поканата е отправена към ексградоначалника от митрополит Николай, но той още не е назначен на новия пост.

Самият Здравко Димитров не потвърди, но и не отрече за поредното предизвикателство. Обясни, че в момента се лекува от настинка. Кметът има богат професионален опит ​- в частния  бизнес, като кмет на район „Западен”, областен управител, депутат, последно - кмет на Пловдив.

Към Дядо Николай изпитва изключително голямо уважение. Силно вярващ е и не пропуска  да запали свещ и да се помоли на големите християнски празници. Добро отношение към него изпитва и владиката. В деня на встъпването на Зико в длъжността кмет на Пловдив лично Дядо Николай водеше литийното шествие, след което направи водосвет в кметския му кабинет. Няколко пъти в проповедите си публично отправяше възхвала на Здравко Димитров за неговата честност и всеотдайност.

Пловдивската епархия е с ранг на митрополия и е най-голямата от всички 13 в страната (без Българска източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия и Българска източноправославна епархия в Западна и Средна Европа).

Обхваща 9 духовни околии, които попадат в различни административни области: Пловдивска, Пазарджишка, Асеновградска, Смолянска, Пещерска, Панагюрска, Хасковска, Карловска и Ивайловградска.

Само в Пловдив пък имотите на епархията са над 40. 

Не е прецедент светски лица да бъдат в екипа на Пловдивската митрополия - например в Културно-просветния отдел и администрацията.  Сред членовете на Епархийския съвет са д-р Константин Зисов и арх. Димитър Ахрянов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук