Цялата администрация на Садово е извън сградата на общината. Беше доста силно и стряскащо. Това коментира пред БЛИЦ кметът на Община Садово Димитър Здравков по повод на земетресението от ранния следобед в сряда.

Той съобщи, че трусът е бил и вертикален и хоризонтален. Хората се опасяват да не се повтори, затова изчакват навън.

Към момента няма подадени сигнали за разрушени сгради, каза кметът, а полицията в общината прави обход.

От полицията в Пловдив съобщиха, че до момента няма подадени сигнали при тях за пострадали в областта и за разрушения. Няма подадени сигнали и на 112.

"Нямам поглед към улицата, но хора изскочиха на терасите. Кучетата на съседите се разлаяха", разказа пред БЛИЦ читателка, която живее в Пловдив. 

Регистрирани са и вторични трусове. Земетресението е било усетено и по високите етажи в София, както и по много места в Северна България. Особено силно е усетено в Плевен. 

Според пловдивчани, продължителността е била между 2-3 минути. 

"Разлюля ни много силно, уплашихме се, независимо от това, че сме на четвъртия етаж на офис на сграда. Не знаем как се е усетило по високите етажи".

Хората в село Крумово, което е в непосредствена близост до епицентъра, са се изплашили много, съобщи кметът Румяна Самоковарева. По нейните думи има паднали комини и тухли от сградите на комините и читалището.

Трусът бе усетен за около 15 секунди в столицата.  

"Към този момент  в оперативния център на РДПБЗН - Пловдив нямаме получени сигнали за нанесени щети от двата  труса, които бяха усетени в Пловдивска област малко след 15ч. Два пожарни автомобила от Асеновград - превантивно ще извършат обход на основни улици и булеварди в града.  Още веднъж - към този момент ситуацията е спокойна", казаха от Пожарната в Пловдив пред БЛИЦ.

"Земетресението в региона е усетено по високите етажи на жилищни и административни сгради. Няма получени никакви сигнали за някакви щети или пострадали хора", уведомяват от пожарната в Пазарджик.

БЛИЦ припомня, че в 15:28 часа земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер разтърси България. Епицентърът му е бил между селата Садово и Кочево, дълбочината му е била на 2 км. 

Читатели на БЛИЦ съобщават, че трусът е усетен в Хисаря, в Карлово и в София. 

В Стара Загора по високите етажи са се отворили шкафове. Земетресението е било усетено в Плевен и по високите етажи във Велико Търново.

Има сведения, че са го сетили и в части на Турция, Гърция, Румъния, Сърбия и Северна Македония.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук