Издирването на черната кутия на разбилия се МиГ-29 край Шабла прекъсна днес заради лошото време, но после продължи.

Координатите на предварително очертания периметър, където вероятно има отломки от самолета, днес бяха прецизирани с помощта на експерти от Военновъздушните сили.

Търсенето продължи с помощта на минния ловец "Цибър" и кораба "Номад" на Института по океанология. Проф. Любомир Димитров, който участва в операцията на борда на "Номад", заяви за БНТ, че успехът на задачата им зависи от доброто планиране и добрата техника.

"С техниката, с която разполагаме, може да се определи размерите на обектите и какъв е обекта. Дали е кораб, дали е лодка, дали е част от самолет, всичко, може да се определи това. Но за да се определи точно каква е частта, какво е нещото, трябва обезателно да се извади или най-малкото да се направи оглед или с водолази, или с други средства", каза проф. Любомир Димитров от Института по океанология към БАН.

Търсенето се забавя, тъй като районът е далеч от брега, а времето периодично се влошава. За сметка на това техниката е прецизна, с добра резолюция, което дава възможност да се открият малки предмети на дъното.

"Ние разполагаме с многолъчева сонарна система Ц20Р, която на тази дълбочина постига разолюция от 20, максимум 30 сантиметра на дълбочина от 70 метра", каза проф. Любомир Димитров.

Вероятността черната кутия на самолета да е пострадала при разбиването му в морето налага тя да бъде намерена и извадена максимално бързо, за да се изяснят причините за катастрофата.

Дали търсенето на части от самолета ще продължи и утре, зависи единствено от атмосферните условия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ