Екзотични предложения за Коледната трапеза заляха големите хранителни вериги в Благоевград, пише Struma.com.

Месо от три континента е на път да измести традиционните, обикновени пържоли. Коледните промоции включват филе от крокодил, стек от кенгуру, месо от сърна и месо от елен.

Цените са апетитни и удрят в земята тези на свинското, които го превърнаха в мечта  за благоевградчани, след като скочиха двойно и тройно последните два месеца. Тези, които биха опитали филе от крокодил, ще трябва да се бръкнат с 19, 99 за 250 гр. или 79, 96 лв. за килограм. Стекът от кенгуру пък е 9, 99 за 250 грама и 39, 96 за килограм.

По-евтини са месата от сърна и елен, при които килограм излиза 24 и 30 лв. 



Интересни предложения се появяват за улеснение на домакините и в някои вериги, които пък предлагат готово меню за празничната вечеря на Бъди вечер и Коледа. Единственото, което благоевградчанки трябва да направят, е да си го поръчат и наредят на трапезата. 

По традиция, на Бъдни вечер се включва варен фасул, пълнени чушки и сарми с боб или ориз, жито, тиквеник, зелник, ошав, плодове, както и обреден хляб – содена питка, приготвена без яйца и мляко, в която се слага сребърна паричка - на когото се падне, ще бъде щастлив и ще има късмет цялата година.

Именно част от тези ястия, се включват в пакета за празничната вечер, който може да  си купите за  41 лв. За тази цена на масата ще сложите 4 бр. лозови сърми, толкова зелеви, 2 бр. пълнени чушки с ориз и толкова с боб, около 300 гр. печен боб и същото количество картофена салата, 500 гр. печена тиква с мед и орехи, 4 бр. баклава, баница с тиква 500 гр. и питка с паричка. 

Търговците стават продуктивни покрай празниците, а дамите са доволни, особено тези, които са ангажирани професионално и нямат време с часове да приготвят празничната трапеза. Тези, които спазват традициите обаче, споделят, че предпочитат сами да аранжират и приготвят вечерята, а домът да ухае на прясно приготвени ястия с любов.