С курбан в чест на Свети Никола рибарите ще почетат закрилника на Бургас в рибарското селище Ченгене Скеле.

„Днес ще празнуваме в новия етнографски комплекс, който е свързан с рибарското селище до болка. В 13 часа ще има курбан за здраве и за берекет на рибарите. Очакваме две корабчета от Бургас да пристигнат в 11 и в 12 часа. Всички гости са добре дошли!“, каза пред бТВ Георги Димов – Чикагото, който освен моряк и рибар, е и уредник на етнографската част на селището.

Той и кметът на Ченгене Скеле Димитър Янчев Брадата са сред най-колоритните персонажи тук, каза кореспондентът Лора Стаматис. 

Няма човек, който да е идвал в селището и да не е виждал кметът Брадата и Чикагото, добави тя, усмихвайки се. 

Сложете по една люспа от шарана в джоба, за да ви донесе Свети Никола късмет, съветва кметът на Ченгене Скеле Димитър Янчев - Брадата

„По традиция на Никулден зазимяваме лодките, защото Свети Никола е сърдит и прави много бури. Той ги поражда и ги укротява“, разказва Димов. 

„Свети Никола е нашият пазител. Ние носим икони не само в лодките, той е и в сърцата ни. Почитаме го“, сподели той и показа малка иконка, която си е донесъл от катедрала в Италия. 

Винаги я нося близо до сърцето си, добавя Чикагото. 

Много бавно се охлажда морето през тази година и рибата още е тук, казва той.

„Честито на всички, които носят Св. Никола в сърцето си! Ние празнуваме и на 19 декември. Тогава зазимяването на лодките вече е задължително. Трябва да прекратим риболовът, защото иначе ще разсърдим Свети Никола“, заяви Брадата, застанал в близост до новият паметник на Коста Никита. 

„Той е роден в Бургас в семейството на белогвардейци. Той е невероятен лодкостроител. Каквато и лодка да е направил, тя е като чайка в морето“, разказва кметът на рибарското селище. 

След като бе попитан как най-лесно хората да си направят вкуса рибена чорба за Никулден, Чикагото препоръча на хората, да си направят шаран яхния. Слагат се домати, гъби и се запича във фурната, обясни той.

„Сложете по една люспа в джоба. Ще ви носи късмет и пари“, каза пък Димитър Янчев. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук