Учениците в Пловдив и областта излизат в грипна ваканция. Това обявиха след заседание на Областния оперативен щаб и Регионалната здравна инспекция. Ваканцията ще продължи 5 учебни дни - от 25 до 31 януари включително. 

Най-много отсъстващи ученици са регистрирани в общини Садово, Куклен и Брезово – близо 20,6 на 100 от обучаващите се. В другите общини процентът на отсъстващи е почти сходен. 7,82% пък е броят на отсъстващ педагогически и непедагогически персонал. От щаба поясняват още, че не всички отсъстващи са болни от сезонния грип, съобщава trafficnews.bg.

Грипната ваканция съвпада с датите на междусрочната ваканция – една седмица преди края на срока. Някои ученици и учители, които изразиха притеснения дали ще се справят с оформяна на срочните оценки.

Удължават се мерките за ограничаване разпространението на сезонния грип, въведени миналата седмица. Последните бяха въведени със заповед на директорката на РЗИ-Пловдив Сийка Димчева, а новият срок на мерките е определен до 31 януари.

Въведените мерки са филтриране на децата в детските градини, редовна дезинфекция и проветряване. За лечебните заведения се преустановяват консултациите на здрави бременни жени и деца, прегледи, свиждания и планирани имунизации. В старческите домове свижданията също са преустановени.

В лечебните заведения все още разполагат с достатъчен брой незаети болнични легла. Заетите места са и от смесена патология, а не само грип, поясниха от щаба.

В изпратените проби до лаборатории в столицата се отчита подем на заболеваемостта, като грип тип "А" циркулира в много по-голям обем. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук