Бус с украински номера, паркиран на улица "Ясна поляна" в района на Гребната база в Пловдив, предизвика ярки реакции в една от популярните групи във Фейсбук, пише glasnews.bg.

Снимката е споделена преди дни и събира множество коментари - огромна част, от които отрицателни.

Сивият бус е разположен на тротоара от дясната страна на улицата, а зад него се вижда и препълнения паркинг.

Самата разпоредба от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, която позволяваше да се паркира на всеки тротоар и при отстояние от 1,5 м, загуби сила.

Пловдивчани осъждат паркирането на водача, а някои от коментарите са меко казано спорни. Правят се и препратки със случая, при който мъж заби кирки в коли на украински бежанци.

Други са по-умерени, но ясно подкрепят позицията на автора, а други виждат дори неравенство пред закона. А според един от коментиращите - коли с нашенски номера, са били санкционирани за нарушение, а тези с украински не.

Вижте част мненията в мрежата:

"Как пък не се намери един с знамето на Украйна на профила си да иде и да му измие колата?! Срамота!", отбелязва не без ирония Юрий К.

"Вчера на ул. "Ибър" пишеха фишове на паркиралите отляво, до тук нормално, но стигнаха до две украински коли, червена "Тойота" и черен джип "Мерцедес", които са паркитани точно там всеки ден между другото, и си ги подминаха. И си ги подминават всеки ден, и всеки ден пишат на всички около тях. И това не е само там, а из целия град" , разказва  Десислав М.

Според друг гражданин глоби се пишат и на украински шофьори. "Това зависи от служителите. Не се сърдете на украинците. Вчера на паркинга пред Гранда беше паркиран украински SUV на инвалидно място и беше със скоба и акт на стъклото", добавя Красимира З.

"Няма полиция", заключава Васил К, а Тодор А. пише - "Бая изпростяхме братя...".

Украински шофьори с нагла проява в Пловдив СНИМКИ

Арест! Хванаха мъжа, забивал кирки по украински джипове СНИМКИ

Противоречието

Допуска се паркиране единствено на тротоари, където собственикът на пътя е указал това със знак, прие Върховният административен съд, след като беше сезиран с искане да се отмени чл. 96, ал. 3, изр. 2 от правилника.

Разпоредбата гласи: "За престой и паркиране в населените места - пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платното за движение, по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се спиране за престой и паркиране на моторни превозни средства с максимално допустима маса до 2,5 т върху тротоарите, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 1,5 м за преминаване на пешеходци".

Оказва се обаче, че тази разпоредба е в противоречие със Закона за движение по пътищата, където в чл. 94, ал. 3 е предвидено следното: "За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платното за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, само на определените от собствениците на пътя или администрацията места, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 2 метра за преминаване на пешеходци".

Двата текста са в противоречие, защото според правилника може да се паркира върху всеки тротоар, а според закона – само на определени места.