Здравичък е, живичък е, открит е от планински спасители и служители на МВР. Това заяви кметът на Перник Станислав Владимиров минути преди да започне извънредният брифинг на полицията по повод откриването на Сашко.

Както БЛИЦ писа детето бе открито след 8 дни в неизвестност.

"Вече имаме повод да се усмихнем след 7-8 дни. Сашко е намерен жив от хората, които са зад мен", посочи градоначалникът.

"Детето е в добро състояние, лекарите искат до понеделник да му направят изследвания. Пило е водичка", каза още градоначалникът.

 Шефът на РДВР Перник Павел Млеканов даде още подробности по операцията за издирването на Сашко.

"Когато възникна този инцидент бе сформиран щаб и проведена полицейска операция, която щеше да продължи до намирането на детето. Подходихме много професионално с допълнителни сили, гранична полиция, жандармерия, специализирана техника, кучета.

Районът е много труднодостъпен, това е планина. С получената информация и ситуацията, в която се намирахме, потърсихме съдействие от хора планинари, делтапланеристи, хора, подготвени за планината и знаещи как да търсят. Бе набелязан план за продължаване на търсенето на детето.

Версиите бяха много. Нито една не е отхвърлена, но здравата логика подсказваше да търсим в планината", каза още той.

"По отношение на намирането разговаряхме с хора, които познават детето.

Няма информация някой да го е приютил и да го е държал. Аутизмът е болест на ензимите, тези хора се хранят с плодове и зеленчуци, позволява да бъдат хиперактивни. Тази хиперактивност позволява движение", допълни той.

Сашко е бил намерен в 14:27 часа в местност, която е труднодостъпна, но с оглед аутизма, не представлява трудност за него. Намирането на това дете в плод на много хора – полицаи, планинари, доброволци.

Включиха се и хората, които първи намират Сашко. Доброволците от клуба по парапланеризъм Веселин Георгиев и Милко Михайлов, които откриха детето, казаха, че не са могли да повярват на очите си.

"Парите от бащата, ако реши да ги даде, на вас ги даваме – на медиите", каза един от делтапланеристите.

"Детето е оцеляло, защото се е борило. То е било през цялото време в планината. Планината е с над 20 дерета. Вчера всички тракери са били прегледани наново, набелязахме нови зони, които не бяха проверени, Направихме си няколко изводи и накрая го намерихме.

Детето е било в безпомощно състояние, мръсен, изтощен, главен, дадохме му одеяло, сгряхме го.

Респект към детето, оцеляло е само, то е борец, дори на кучетата им беше трудно", допълва той.

Друг от хората, които намират Сашко си спомня: "Не можах да повярвам, в момента, в който мръдна, не можах да повярвам. Колкото да звучи странно дъждът може да му е помогнал, за да има вода".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук