Голяма посещаемост на резервата "Яйлата" отчитат през последните дни от Историческия музей в Каварна, който го стопанисва, пише pronewsdobrich.bg.

Само през вчерашния ден са отчетени над 1000 посетители. Толкова хора идват в резервата само през пролетта, когато цъфтят божурите, сподели директорът на музея Пенко Георгиев.По думите му, големият интерес обаче има и негативна страна. Много от посетителите искали да стигнат максимално близо до заседналия кораб с колите си. Особено тези с джипове.

Сравнително малко са хвърлените отпадъци. При уборката днес са събрани половин чувал, каза още Георгиев.

Днес интересът, макар и по-слаб, продължава.

Тази сутрин започнаха дейностите за подготовката на заседналия турски кораб “Vera su” за разтоварване и изтегляне. Към 9:30 часа е пристигнал специализиран катер с водолазно оборудване. С подводен дрон се прави оглед на кораба и водите за евентуален разлив. В акцията се включват катерът “Спасител1” и хидротехническият кораб “Хидро3”.

Към 10:30 часа плаващият кран “Антей”, с който трябва да се извърши разтоварването на съда, е тръгнал от Пристанище “Варна”. Очаква се той да пристигне към 15,30 часа.

Очаква се в операцията да се включат влекачи, плаващ кран и баржи.

Предвижда се Vera SU да бъде допълнително укрепен с две котви, тъй като в края на деня се очаква влошаване на времето. Прогнозата е за силен север-североизточен вятър и високи вълни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ