Специалисти от родилното отделение на шуменската болница спасиха бебе, което тежи едва 700 грама. 30-годишната майка е постъпила по спешност на 23 април, а новороденото момченце проплакало в началото на седмия месец от бременността.

При раждането бебето не дишало, било реанимирано и стабилизирано, след което транспортирано до Специализираната болница по акушерство и гинекология във Варна.

То ще остане под наблюдение там най-малко два месеца. Майката, която е от селата в община Нови пазар, вече е изписана в добро състояние. А момченцето е най-голямата й радост, защото според запознати дълго време е искала да стане майка.

Секциото, извършено по спешност е било дело на екипа на д-р Ивайло Балабанов, д-р Ивелина Маринова и началника на неонатологично отделение д-р Лиляна Куздова.

"За нас това е постижение и гордост. Благодарение на добрите специалисти и база, която имаме, раждането премина успешно", каза д-р Куздова, цитирана от shumenonline.bg.

Припомняме, че от 2009 г. в България са въведени европейските стандарти по неонатология, според които всяко дете, родено над тегло 600 грама и с проявени признаци на живот, се регистрира като живородено и се полагат медицински грижи за спасяването му.

Преди това стандартът гласеше, че новородените с тегло под 1000 грама трябваше да преживеят 7 дни, за да се регистрират като живородени.