Навръх 74-я си рожден ден внезапно ни напусна почетният гражданин на Пловдив и учител № 1 в света по арменски език Елизабет Вартанян. Тъжната вест съобщи Сахак Чалъкян, съпредседател на  Асоциация „Арменска общност“ в България, на чийто УС тя също бе член. 
 
Той припомни, огромният й принос в сферата на образованието - тя е обичан учител от поколения пловдивчани, а също в областта на културата и благотворителността.
 
Елизабет Вартанян е завършила арменска филология и журналистика в Държавния университет в Ереван. 
След дипломирането си се завръща в родния Пловдив. Започва кариерата си като журналист - най-напред във в. „Работническо дело“, а след това – в радио Пловдив. 
 
После става преподавател в Арменското училище „Степан Шахумян“ до неговото закриване през 1976 г., когато се мести в емблематичната пловдивска гимназия „Лиляна Димитрова“ (сега СОУ „Патриарх Евтимий“). При повторното отваряне, за което тя е един от инициаторите, се връща във вече преименуваното арменско училище „Виктория и Крикор Тютюнджиян“. Продължава да преподава майчиния си език, като всеки час започва с молитва на арменски. Общият й стаж като учител е  44 години.
 
Тя е носител на званието „Почетен гражданин на Пловдив“, с което е удостоена по предложение на кмета Иван Тотев през 2012 г. За учител № 1 в света по арменски език е определена през същата година от Министерството на диаспората в Република Армения, а високото отличие й е връчено на тържествена церемония. 
 
Многобройни са нейните изяви в сферата на културата и благотворителността като председател на Сдружение за култура и просвета „Ереван“ в Пловдив и член на УС на Съюза на културно-просветните организации „Ереван“ у нас. За своята активна дейност през 2008 г. е отличена от Министерството на културата „за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието на българската култура“. Грамотата й е връчена от тогавашния министър Стефан Данаилов. 
 
В годините на демокрацията Елизабет Вартанян два мандата е общински съветник в родния си Пловдив.
От семейството съобщиха, че допълнително ще информират кога ще бъдат поклонението и погребението.