Кметът на Царево инж. Георги Лапчев е инспектирал храма “Свето Успение Богородично” след новината от правителствената пресслужба, че върху сградата са нанесени поражения след последното земетресение. 

В четвъртък от пресцентъра на Министерския съвет обявиха, че на Велика събота премиерът Кирил Петков ще пристигне в църквата, за да види щетите. Това щяло да стане около 23:00 часа тази вечер. Министър-председателят щял да остане на богослужението. 

„Много се изненадах, когато разбрах, че е имало тежък трус, който бил причинил някаква щета. Огледахме внимателно. Нищо такова не се вижда нито отвън, нито отвътре“, написа инж. Лапчев в профила си във Фейсбук. 

„Държавата досега не се е грижила за този храм. Не се е и налагало, тъй като общината е правила достатъчно“, добави той.

„Сериозна сеизмична активност в района на Царево не е регистрирана от десетилетия и никой от съгражданите ми не си спомня такова. Аз съм кмет от 11 години и мога категорично да заявя, че не помня земетресение, особено пък такова, което да е нанесло каквито и да било поражения върху църквата “Свето Успение Богородично” или други сгради в общината“, добавя кметът. 

Скандалът с великденското пътешествие на Петков в Царево се разгаря

„По време на мандатите ми и управлението на ГЕРБ сградата на храма в кв. “Василико” бе прехвърлена от държавата към Светия Синод, а 12 дка наоколо  – за църковни нужди. Освен това районът беше облагороден с не малката помощ на общината“, пише още той. 

„Мога да уверя както всички жители и гости на Царево, така и премиера Кирил Петков, че църквата е в отлично състояние и към момента няма никаква необходимост от огледи или ремонти“, посочва в заключение Лапчев. 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ