На тежък казус се натъкна БЛИЦ. Млада жена от карловското село Столетово се свърза с кореспондента ни, за да търси помощ и да се опита да спаси баща си.

Сагата започва през 2019 година и допреди пет дни никой от семейството на Стефани Тодорова не подозира, че животът им ще се превърне в ад. 

Баща й Тошко Тодоров-Машора, е арестуван. Две полицейски коли на РУ Карово отидат пред дома им, закопчават 64-годишния мъж и казват на съпругата и дъщерята, че има европейска заповед за арест. Два дни всички са в неведение. После става ясно, че Машора е обвинен в трафик на хора в Гърция и от там искат неговото екстрадиране в южната ни съседка, за да го съдят. През 2019 година Тошко Тодоров обявява за продан два кемпера. В дома му идват един българин от Плевен- Цветомир Цветков Иванчев, на 41 години, и един италианец. Двамата купувачи харесват по-големия кемпер и се спазаряват с Машора. Казват, че не искат никакво оборудване в кемпера и Машора го сваля и оставя за себе си, но това учудва и него, и жена му. 

Българинът от Плевен купува автомобила, прави се договор за покупко-продажба а негово име. Договорът е заверен от нотариус в Карлово. Возилото е прехвърлено. От там нататък никой не е чувал и  виждал купувачите. 

Месец след покупко-продажбата 28 бежанци от Ирак, Иран и Бангладеш са намерени изоставени от трафикантите в същия този кемпер в Драма. Гръцките власти установяват, че малкият и големият талон на возилото се водят още на името на Тошко Тодоров.

Започва разследване. Издирват се Тошко Тодоров, мъжете, които са купили кемпера от него и трафикантите на бежанците, които вероятно са същите-купувачите българин и италианец. До момента в България следа от Цветомир Иванчев няма и никой не знае къде е той.

Гръцките власти казват, че искат екстрадация на Машора, защото талоните са на негово име. Там ще се гледа делото за трафик на хора. Семейството и близките на Машора, който продължава да е в ареста, са ужасени. Има безспорни доказателства, че в периода на залавянето на бежанците и на изчезването на истинските трафиканти-между 1 септември и 1 ноември 2019 г., Тошко Тодоов е бил на работа в България и не е нтапускал пределите на родината си. 

Мъжът дълги години е бил международен шофьор, но от 5 години работи като шофьор в карловска фирма. По запитване на БЛИЦ неговият работодател направи справка и му издаде служебна бележка, че в този период мъжът е бил на работа. Единственото му излизане зад граница през последните години е на 29 ноември 2019 г., близо месец след периода, сочен от разследването. Тогава той, съпругът на дъщеря му и негови приятели отиват на почивка в Гърция при свой познат. 

Малко след -алавянето на бежанците Машора е бил обяавен за международно издирване, но никой не го е търсил в Столетово, нито в Карловско и за това той и близките му разбират дни след ареста. Борбата на семейството е мъжът да не бъде екстрадиран в Гърция, защото там законите са жестоки и го заплашват, ако бъде признат за виновен, стотици години затвор.

Дъщеря му Стефани разтревожена сподели пред репортера ни, че знае за случай, в който българин е осъден в Гърция за трафик на хора на 253 години. Според тамошните закони Машора може да получи по 15 години затвор за всеки един бежанец, заловен в кемпера. 

Схемата да вземат парите на бежанците и да ги зарежат насред пътя, както в случая са направили трафикантите, не е рядкост. При разпита бежанците са разказали, че са им взели по 3 хиляди долара на човек, за да ги закарат до определена точка, но ги зарязали в Драма и избягали. 

И така на 12 октомври в Окръжен съд Пловдив ще се гледа искането за екстрадиция, а на 14 октомври мярката за постоянен арест. Мастити пловдивски адвокати обясниха пред БЛИЦ, че ролята на защитата в случая е само формалност и ще е цяло чудо, ако Машора не бъде екстрадиран.

В нашия съд няма да се гледа дело за виновността или невинността на мъжа, а искането за екстрадиция и мярката за неотклонение. По силата на европейските закони нашият съд едва ли ще откаже екстрадация. В Гърция Тошко Тодоров ще трябва да наеме гръцки адвокати запознати с тяхното законодателство и да се бори да докаже невинността си. 

Адвокати разказаха, че преди години по подобен начин българка е била обвинена в убийство в Германия, била е екстрадирана там, доказала е невинността си, и че е била в България в сочения период на престъплението и е била освободена. 

Дъщерята на Машора разказа още, че баща й е с високо кръвно, има проблеми със сърцето и с единия крак. След два месеца е планирал да му направят операция за смяна на ставата.

Междувременно в Столетово стартира подписка, инициирана от дъщерята и кмета на селото Мирослав Колев в защита на Машора и против екстрадицията му в Гърция. Тя и е поставена в магазините на Столетово и ще бъде разнасяна и от ръка на ръка сред населението.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ