Златно монетно съкровище откриха археолози при проучването на древния град Марцианополис в землището на девненския квартал „Река Девня“, близо до Варна. Това съобщава в. Монитор.

Извадените от земята 12 златни монети са на император Теодосий II (408-450 г.) а 13-тата е на съпругата му Елич Евдокия.


Те са били укрити при унищожаването на Марцианопол от хуните, обясни ръководителят на археологиеската експедиция, д-р Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна.

От няколко години държавата и Община Девня съвместно отпускат средства за разкопки в историко-археологическия резерват „Марцианополис“, като досега се проучваше инсулата (карето) западно от Музея на мозайките.

Мястото, на което е открита сензационната находка, е ново и се намира в района на болницата.

Община Девня вече създава организацията по поставянето на камери за видеонаблюдение и прожектори в района, за сигурността на съкровището, голяма част от което засега все още е под земята.

„Трябват ни още средства, за да разширим разкопките. Държавата отпусна 19 000 лева, но те ще се окажат недостатъчни, защото се налага да продължим извънредно с археологическите проучвания“, каза д-р Кузов.

Това е второто монетно съкровище, на което се натъкват археолозите в землището на кв. „Река Девня”.

През 1929 година там случайно е открито едно от най-големите съкровища в историята на света. Тогава са изровени два големи глинени съда за съхранение на зърно, пълни с римски сребърни монети от I в.пр.Хр. до III в.  

В съкровището имало над 100 000 сребърни римски монети (около 350 кг.), повечето от времето на Марк Антоний.

Предполага се, че то е представлявало градската хазна на Марцианопол и е било укрито при разграбването и опожаряването на града от готите и карпите.

Руините на древния град се намират под днешния град Девня, като най-ранните археологически разкопки са проведени от Хайнрих Хартл, професор във Виенския университет, Австрия. Той начертал и първия план на града. Част от сградите на Марцианополис са проучени от Карел Шкорпил.

При археологическите разкопки тук са открити крепостни стени, некрополи, църкви, жилищни и обществени постройки, украсени с великолепни мозайки.

Сред находките са два слънчеви часовника, които не само измервали времето, но посочвали зимното и лятното слънцестоене и равноденствието.

Сред откритията на археолозите са подова мозайка с изображение на Горгона-Медуза.

Мозайката „Сатир и Антиопа“ представя прелъстяването на нимфата Антиопа от бог Зевс. Сюжетът е изключително рядък сред мозайките, запазени от онова време. Римските и разнновизантийските мозайки, намерени при разкопките на Марцианополис, са изложени в Музея на мозайките в Девня.