Над 100 украинци бяха настанени в базата на Министерски съвет в Слънчев бряг, пише "Черноморски фар". Те са предимно социално уязвими, но една част от тях не харесват условията там.

Станцията е на първа линия до морето, има зеленина и огромна площ, основно се ползва от чиновници на Министерски съвет и парламента, преди време там почиваха предимно  депутати и условията не са като в бежански центрове.

Украинците обаче свикнаха с лукса на четири и пет звездни хотели и трудно им е да допуснат, че могат да бъдат настанени в следващите три месеца в по-ниско категорийни бази.

Днес започва основното преместване от хотелските бази, в момента автобуси чакат, за да бъдат транспортирани украинските граждани. Основно голяма част  днес се очаква да бъдат настанени в базата в Сарафово.

Вчера една част от украинците, които бяха настанени в Паничище заявиха, че не им харесват условията и ще се  върнат към морето, влаковите композиции от Бургас и Варна тръгваха с по 50 или 5 души, което е трошене на ресурс.

Късно снощи вицепремиерът Калина Константинова заяви, че държавата прекратява  преместването във вътрешността на страната, а крайно нуждаещите се ще бъдат настанени в базите във Сарафово и Елхово.


Украинците обаче се оплакват, че държавата в последния момент им казва къде ще бъдат настанени, липсва организация и повечето са си взели билети обратно за страната.