Откриха останки от боеприпас до Камен бряг, взривиха мина край Созополския залив. Това съобщиха от ВМС.

Снимка: ВМС

На 13 юли в 14.30 часа на 5.5 мили източно от село Камен бряг гранично-полицейски кораб „Каварна“ е открил останки от боеприпас.

Боеприпаса не е взривоопасен, но представлява навигационна опасност. Хидрографска служба на Военноморските сили е издала навигационно известие до мореплавателите (НАВИМ) с точката с координати.

Ден по-рано на 12 юли формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби, след подаден сигнал от областния управител на Област с административен център град Бургас, е получил задача да проведе разузнаване, транспортиране и унищожаване на намерен в морето предмет, оприличен на морска мина, открит в района на Созополски залив, близо до остров Кирик.

Снимка: ВМС

След извършения водолазен оглед се установи, че подводния обект е на дъното, на 2 метра дълбочина и на 20 метра от брега, югоизточно от остров Кирик и се класифицира като стара морска мина, която е полузаровена в пясъка.

Извличането на мината на брега беше счетено като потенциално опасно и се взе решение за унищожаването ѝ на място с подводен взрив. Районът беше отцепен и обезопасен.

Снимка: ВМС

тарата мина беше взривена под вода при стриктно спазване на мерките за безопасност, съгласно нормативните документи.

Снимка: ВМС

ри повторният оглед на място се установи, че корпуса на мината е разцепен. След изваждане на частите на брега се констатира, че е стара морска мина от Първата световна война.

Припомняме, че на 30 юни военноморските сили унищожиха плаваща мина. Сигналът за мина е получен от Морския спасителен координационен център. Мината е забелязана на 27 морски мили източно от устието на река Камчия от моторен кораб „Монтерей“, плаващ под либерийски флаг.

Тогава екипаж на веролет "Пантер"  открива мината и предава координатите на гранично-полицейския кораб „Каварна“. Мината е унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.

Припомняме още, че през март бяха открити три мини на територията на Черно море - първата, близо до шелфа на Игнеада, близо до българската морска граница с Турция, втората близо до нос Галата край Варна, а третата до нос Мидия.

Турското Министерство на отбраната тогава написа в Туитър канала си, че въпросната мина е била обезопасена от екипите на SAS и е предприета интервенция за нейното неутрализиране. 

Видео: Нова ТВ