Жена, включила се в издирването на 12-годишния Александър от Перник, написа във Фейсбук разтърсващи думи за мащабната акция. Ани Деянова е част от стотиците хора от цялата страна, включили се в търсенето на момчето. 

Ето какво написа тя: 

"Търсим Сашко. Всички. Търсим го из горите, в храсталаците, по улиците, в мазетата.

В Перник кафенетата са пусти. Не са затворени, пусти са.

Хората бродят почти като призраци. Всеки трети е хванал някаква радиостанция, всеки втори се е омотал в шал, качулка или...нещо си. Всеки търси погледа на другия, непознатия, и пита на глас:" Нещо?!". Безмълвно нищо.

Следим публикациите в нета. Ходейки, търсейки.

После се втурваме към стария цирк. Някой е казал, че Сашко е в района. Надминават ни тичащи полицаи. Питат. И те питат за стария цирк. Сочим. Не са местни. Хукват.

Нищо! И тук - нищо. Никой! Полицаите тръгват обратно. Плътно след тях подтичват четири момичета. На около осемнадесет. Тихи са. Като непознатото в душите. Като неизвестното.

Двама роми, към четиридесетгодишни, трескаво разкрояват пътя и пелтечат: " Аааа, не, няма го..."

И осъзнавам, че няма цигани, българи, различни...

И осъзвам, че Перник е сърце. Голямо, човешко, нормално сърце. Сърце, което няма нужда от президент, партии, политики, заплати, обвинения. Сърце от човещина. Сърце, което винаги е чакало изгубения си, аутистичен, мъничкия си Апостол Сашко...

Още го търсим..."

 

Екипи на силовите органи и доброволци не спират да търсят детето, което изчезна вчера малко преди 16:00 ч. Цяла нощ бе претърсвана гората над Профилакториума, квартала над Автогарата и центъра на Перник. Без резултат.

Кметът на София Йорданка Фандъкова праща Столичен инспекторат, оборудван с дронове и техника, да помага на перничани.

На терен работи полиция, жандармерия, доброволци. Проверяват се училища, детски градини и всички общински терени.

Кметовете на близките населени места проверяват всичко в районите си. Хората, които имат камери по къщите си, се молят да бъдат проверени.

И към този час детето не е намерено. Има огромна вълна на съпричастност от различни краища на България. Към момента продължават да пристигат хора, които ще се включат в издирването. В него участват хеликоптери, кучета, джипове, кросови мотори, алпийският отряд на Столична община, термокамери и дрнове.

Много хора през целия ден подават сигнали, че са забелязали детето в различни точки в града, но всички сигнали се оказват фалшиви. По неофициални данни става въпрос за 78 сигнала, които са разпилели усилията на спасителите.

Късно тази вечер от полицията молят всички доброволци да се изтеглят от планината, за да може търсенето да продължи с хеликоптер, оборудван с термокамера. В момента издирването на детето продължава и с дронове над планината и града.

Студеното време също е повод за притеснение, защото Александър не е облечен с дебела връхна дреха.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук