Жена от Варна получи в автобуса ресто с метална двулевка менте. Тя разбрала за фалшификата, когато по-късно в магазина отказали да вземат двата лева. Потърпевшата разказа случката си пред Нова телевизия. 

„Видях, че е по-избледняла, но не се усъмних, че може да е фалшива. Когато отидох в магазин, продавачката ми каза, че е фалшива и ми я върна”, каза Таня Георгиева.

„Доста добре я огледахме и аз, и други хора. Беше едно към едно. Дори Паисий Хилендарски е направен едно към едно с оригинала”, каза още тя.

Часовникарят Тони Георгиев смята, че разликата в размера на двете монети е около пет десети. „Те никога не ги правят едно към едно, винаги фалшификатът е малко по-различен с нещо. Материалът е най-вероятно цам или алумин.
 Цамът е най-евтиният материал, който не струва даже пари. Най-вероятно е сечена цяла монета, след това жълтото е боядисано евентуално. Всичко е едно към едно. От оригинала се прави матрица и оттам нататък сеченето е от даден вид ламарина, големината на която е същата”, коментира още той.

След проверка при златар става ясно, че едната монета е по-тежка от другата.

Според Таня кондукторката в автобуса не й е дала монетата умишлено.

„Абсолютно навсякъде могат да се пласират такива – и по пазари, и по други места”, каза Тони Георгиев.

От полицията посочват, че сигналите за фалшиви монети са изключение, а случаят на Таня е първият по рода си за тази година. Дали чрез него ще стигнат до производителя на двулевките менте, не е ясно, но повече бдителност към рестото ни никога не е излишна.