Шеф Александър Таралежков от Мастър шеф направи чудеса в сутрешния блок на БТВ.

Той бе заедно със свои ученици, които нарече „студенти“

Може да прозвучи като майтап, но не е – той им преподавал теория на сармите и долмите. Освен академичен подход към това ястие, в курса му разбира се има и практика, но нея зрителите не видяха.

Шеф Таралежков не на шега иска да превърне сармата и долмата в модерна кулинарна, забеляза Vihrogon.bg.

Той обясни, че ще покаже на учениците си поне 7 различни техники за пълнене и завиване.

Спецът от „Мастършеф“ подчерта, че през зимата трябва да се пълнят изсушени чушки, патладжани и т.н.

Плънката в турската традиция е с ориз или булгур, но за да са по-българско ястието, Таралежков предпочита да е с боб.

Спецът от "Мастършеф" развива универсални теории за ястието

Знаменитият готвач разказа, че най-екзотичните долми се правят в Бангладеш, където плънката е със скариди и се слага в нещо средно между тиквичка и краставица, като се вари в кокосово мляко.

Оригиналната рецепта били пренесена от арменци, които преди време се заселили там, като постепенно е приспособена към местните продукти. "В сармите и долмите има универсални принципи", заяви "теоретикът" им шеф Таралежков.

Снобският момент в иначе интересната тема внесе екипът на bTV. Първо репортерката, която интервюираше Таралежков заяви, че не знае какво е долма, което само показа ниската ѝ кулинарна култура.

После обаче водещият Петър Дочев надмина всичко, като се изповяда пред Деси Стоянова, че имал „детска травма“ от сарми и не ги ядял. Актьорът не влезе в подробности, но заяви, че ще се подложи на терапия.

Дочев щял да отиде до Кент, където шеф Таралежков да му сготви неговите „фюжън“ сарми и долми. Едва тогава щял да направи прехода към традиционните на майка си и баба си. Деси Стоянова коментира само, че това е доста заобиколен път, макар че видимо беше изненадана от това, че една толкова проста храна може да е травматична за колегата ѝ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук