Младото поколение шофьори от 80-те години на миналия век жадуваше за мощни хечбеци. В суровата конкурентна борба за новите купувачи бяха се впуснали и немците с мощния си Volkswagen Golf GTI и французите, представили много сполучливия Peugeot 205 GTI.

Смяна на епохи 

80-те години на миналия век бяха години на разкрепостяване, когато обществото се прощаваше с пуританските традиции. Сменяха се модата, музикалните предпочитания, стила на живот. 

Промените засегнаха и автомобилите. Макар и практичните Ford Fiesta и Escort да бяха лидери в продажбите сред бюджетните леки коли, те не бяха толкова популярни сред златната младеж. Новото поколение жадуваше за особени коли: стилни като Ford Capri, и резки, като Porsche 944.

При това да са и с достъпна цена 

Hot Hatch, или "горещ хечбек" – новият клас автомобили, станал популярен през 80-те години на миналия век. Той се зароди във време, когато подрастващите на 70-те години решиха да слязат от мотоциклетите и да се качат на автомобили, при това запазвайки своите навици. Необходими са  били скорост и компактност, за да може колата да се паркира без проблем пред нощния клуб и бар. 

Има търсене, ще има и предлагане и защо Пежо удари в земята фолксваген четете в auto.blitz.bg