Завършилият трети в Гран При на Италия Фернандо Алонсо сдръжа нервите си и не влезе в конфликт със Себастиан Фетел след битката им на пистата, която навреди на неговия болид F2012 в днешната надпревара на "Монца". Докато се бореха за четвъртата позиция, испанецът се оказа заклещен зад Фетел, въпреки че изглеждаше, че колата му е по-бърза. Алонсо опита на няколко пъти да излезе от вътрешната страна или да го заобиколи отвън преди накрая да избере първия завой "Гранде".

Но вместо да стане четвърти, Алонсо се напълни с прахоляк, защото Фетел го избута от пистата, а болидът на Ферари мина през тревата и с четирите си гуми.

Заявявайки на механиците си "стига толкова", испанецът изпревари Фетел две обиколки по-късно, а Себ беше наказан с преминаване през бокса от съдиите на ФИА.

Запитан за инцидента, Алонсо отговори след края на състезанието: „Няма какво да се каже. Изгубих 10 обиколки зад него. След инцидента колата със сигурност е повредена, защото подскачах с 330 км/час по тревата и не мисля, че подът и всичко останало ще са наред след това."

„Беше трудно състезание, започвайки десети. Но ние знаехме, че имаме може би най-бързата кола този уикенд. Имахме темпо, за да се възстановим от позицията, така че резултатът е добър за нас", обясни Алонсо след финала на "Монца".

Така пилотът на Ферари извоюва 15 точки и продължава да е лидер в класирането за сезона. Алонсо има с 37 точки повече от днешния победител Люис Хамилтън.