Гран При на Италия е един от най-важните стартове за Ферари в абсолютно всеки сезон във Формула 1. Скудерията е единственият отбор, участвал във всяка от надпреварите на "Монца" и има 18 победи.

"Ситуацията в шампионата е още по-трудна след "Спа", тъй като разликата спрямо лидерите в класирането нарасна още повече", обяснява миналогодишният победител в Италия Фернандо Алонсо.

"Трябва да сме реалисти, но никога няма да се откажем. Лесно е да поддържаме високо ниво на мотивация, защото подходът ни към всеки старт е един и същ - целта е да печелим", добави пилотът на Ферари, добавяйки, че още помни първия път, когато се състезава на "Монца" - през 2001 година като пилот на Минарди.

"Първият път, когато караш на това трасе с болид от Формула 1, и стигнеш 350 км/ч, усещането е безкрайно специално. През 2006 г. пък бяхме лидери в шампионата с Рено и пристигнахме като съперници на Ферари и Михаел Шумахер. Тифозите, естествено, се опитаха да ме поставят под напрежение, а и бях с наказание след квалификацията за блокиране на друг пилот. През следващите две години постигнах полпозишън, най-бърза обиколка и победа, но с два различни отбора. Особено уникално бе чувството през 2010 година, когато от подиума видях 20 000 души с флагове на Ферари. Това не се забравя, уникално е", каза още Фернандо Алонсо.