Пилотът на Ферари Фернандо Алонсо спечели Гран при на Великобритания, 9-и кръг от сезона във Формула 1. На второ място остана временният лидер и настоящ световен шампион Себастиан Фетел, трети се нареди съотборникът му от Ред Бул Марк Уебър. На четвърто място остана Люис Хамилтън, пети завърши Фелипе Маса.

Това е първа победа за Алонсо през 2011 година и дебютна от Гран при на Корея от миналия сезон. Испанецът наруши хегемонията на Себастиян Фетел от началото на тази година. Германецът спечели 6 от досегашните 9 състезания, като в останалите три, включително и днес остава на второ място.

Състезанието беше изключително оспорвано. От полпозишън потегли Марк Уебър, който обаче впоследствие изостана и едва се добра до третото място. Останалият на второ място Фетел можеше и да спечели, но при едно от влизанията си в бокса механиците се забавиха заради заяждане на крика и това му коства ценни секунди.

В последните 2 обиколки имаше борба за второто и четвъртото място. Сигурен победител беше Алонсо, но зад него за втората позиция се преследваха Фетел и Уебър. В последните секунди от бокса на Ред Бул заявиха по радиото на Уебър: “Нека да запазим разликата”, с което не му позволиха да изпревари по-бавния Фетел, който явно имаше някакви проблеми с болида.

В битката за четвъртото място спореха Люис Хамилтън и Фелипе Маса. В един от последните завои двамата дори се удариха, но в крайна сметка Хамилтън задържа четвъртата позиция, а Маса остана пети.

Фетел осъществи отличен старт, като с падането на зелените светлини се възползва от благоприятната линия и задмина първия Уебър на влизане в първия завой. Люис Хамилтън потегли най-добре от водещите състезатели и от 10-ото място напредна с пет позиции и се залепи на гърба на двете Ферарита на Маса и Алонсо.

В 27-ата обиколка Фетел влезе в бокса за втората смяна на гумите си. Непосредствено след него се движеше и Фернандо Алонсо. Точно когато германецът трябваше да потегли, след като получи новия комплект, гайката за закрепване на задна лява гума се заклещи. Ценните секунди, загубени за правилното й фиксиране, костваха на германеца първата позиция. Алонсо излезе начело от бокса, като зад него се мушна и Хамилтън, който влезе по-рано за гуми.

Така най-интересната битка заформиха Хамилтън и Фетел, като шампионът правеше всичко да изпревари съперника си. Той не успя да изпълни мисията си и се задоволи с последното си влизане в бокса от трето място в 37-ата обиколка. Така до финала Фетел пилотира с чисто нов комплект меки гуми. Той обаче бързо успя да се върне на втората позиция, на която остана до края./БЛИЦ