Пилотът на Ферари Фернандо Алонсо заяви, че на колегите му във Формула 1 им липсва уважение. Вчера се навършиха 30 години от смъртта на Жил Вилньов – легенда на „черните кончета“, което даде повод на испанеца да направи паралел между миналото и настоящата ситуация в най-престижната автомобилна надпревара. Алонсо припомни великолепният дуел на Вилньов с Рене Арно в Гран При на Франция през 1979 г., когато двамата пилоти карат гума до гума в последните обиколки.

Според двукратният световен шампион подобни битки принадлежат на една отминала ера най-вече заради липсата на уважение.

„Това, което аз знам за Жил е благодарение най-вече на филми и очевидно онзи, който си спомням най-добре, е за двубоят му с Арно в Дижон“, каза Алонсо.

„За съжаление днес почти не виждаме такива дуели най-вече заради многото трудности, с които трябва да се справяме. Съвременните болиди се проектират преди всичко на базата на аеродинамиката и подобни изпреварвания вече не са възможни. На всичкото отгоре тогава е имало далеч по-голямо уважение сред нас, пилотите, отчасти защото онези в колите са знаели, че рискуват живота си. Не казвам, че днес нещата се правят по неправилен начин, но си мисля, че вече няма взаимно уважение, поне не от страна на всички“, каза испанецът.

„Този проблем не е от вчера, а идва още от най-ниските възрасти и категории. Смятам, че настъпи моментът, когато трябва да се направи нещо по въпроса“, допълни Алонсо.