Шампионът Манчестър Сити срази носителя на ФА Къп Челси с 2:0 на "Уембли" в 96-тото издание на мача за "Къмюнити Шийлд" и спечели трофея за пети път в историята след 1937, 1968, 1972 и 2012 година. Мачът за този трофей по-традиция предшества всеки нов сезон в английската Висша лига, а Серхио Агуеро (13, 58) донесе победата за „гражданите“ с двата си гола.

Двубоят бе официален дебют за новия мениджър на „сините“ от Лондон Маурицио Сари, който не използва звездата Еден Азар, очакван да се присъедини към съотборниците си от утре. Вратарят Тибо Куртоа, Миши Батшуай, Н'Голо Канте и Оливие Жиру също не бяха в редиците на лондончани, но новото попълнение Жоржиньо дебютира за тях. 17-годишният Калъм Хъдсън-Одой също бе титуляр, а бразилецът Вилиан влезе в игра като резерва след почивката.

„Гражданите“ бяха без Кевин де Бройне и Рахим Стърлинг, а рекордната нова покупка Рияд Марез дебютира с техния екип. Мениджърът Хосеп Гуардиола даде шанс за изява и на младока Фил Фоудън, а на върха на атаката бе Серхио Агуеро.

Манчестър Сити поведе в 13-ата минута, когато Фоудън проби добре и асистира на Серхио Агуеро, който напредна покрай Рюдигер и се разписа за 0:1. Това бе гол №200 за аржентинеца с екипа на Сити в 293 мача. Десет минути по-късно „гражданите“ можеха да стигат до втори гол, след като Агуеро намери Сане отляво, но германецът си поведе дълго топката и Кабайеро я улови. Постепенно Челси взе инициативата, но не застраши вратата на Клаудио Браво. Хъдсън-Одой нанесе първия точен удар за лондончани в 33-тата минута право в Браво, който първо изпусна топката, но след това я хвана. В края на полувремето Браво позволи на топката да го прехвърли след центриране на Алонсо, но тя не бе насочена в рамките на вратата и чилиецът не допусна гол.

Пет минути след почивката Серхио Агуеро имаше шанс за ново попадение, но след удара му топката опъна мрежата от външната страна. В 58-ата минута обаче аржентинецът не сгреши и удвои аванса на Сити след извеждащ пас на Бернардо Силва при бърза контраатака, започната с открадната топка от Джон Стоунс. След още девет минути игра Агуеро пак бе изведен зад защитата на "сините", но атаката бе спряна заради засада, каквато на телевизионните повторения не се видя. Шампионите продължиха да доминират на терена и в 79-ата минута влезлият като резерва испанец Брахим Диас пропусна от малък ъгъл, след като преодоля Маркос Алонсо.

Челси не успя да застраши вратата на Браво до края на мача, а в добавеното време Брахим Диас излезе сам срещу Кабайеро, който обаче се намеси решително и изби удара на испанеца. В последните секунди Диас изведе добре Илкай Гюндоган, който не реагира както трябва и пропусна от изгодна позиция, а след рикошет в Рюдигер топката излезе в корнер. След неговото изпълнение бе даден и последният съдийски сигнал.

Челси – Манчестър Сити 0:2
0:1 Серхио Агуеро (13), 0:2 Серхио Агуеро (58)