Арсенал спечели с 2:0 гостуването си на Кристъл Палас в първи мач от новото първенство в английската Висша лига. Тимът на мениджъра Микел Артета успя да отмъсти на съперника, воден от легендата на "топчиите" Патрик Виейра. През април Палас надви "артилеристите" с 3:0 на "Селхърс парк" и ги спря в похода им към Топ 4.

Тази вечер на същия стадион Арсенал доминираше през първото полувреме, когато взе преднина от един гол, а през второто връчи инициативата на домакините, но все пак гостите стигнаха до трите точки. 

Габриел Мартинели откри резултата в 20-ата минута, а второто попадение беше автогол на Марк Гуехи в 85-ата.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Първата интересна ситуация в мача беше пред вратата на домакините и бе създадена от новото попълнение на Арсенал Габриел Жезус. Бразилецът премина покрай трима играчи на Палас и стреля, но топката срещна тялото на бранител преди да се озове в непокрития Габриел Маринели, който стреля покрай целта. Избраниците на Артета диктуваха темпото в тези минути и натискът им даде резултат в 20-ата. След заучено изпълнение на ъглов удар Мартинели успя да вкара първия гол за сезон 2022/2023 във Висшата лига и да даде преднина на "артилеристите". Топката бе центрирана на далечната греда, където Зинченко беше непоктир. Украинецът с глава я върна във вратарското поле, където Мартинели я насочи точно в мрежата - 0:1.

След това домакините успяха да изравнят играта и започнаха по-често да атакуват. На два пъти вратарят на Арсенал Рамсдейл бе много близо да сгреши, но в крайна сметка късметът бе на негова страна и до гол не се стигна.

В 35-ата минута домакините имаха претенции за дузпа, след като Габриел игра с ръка в наказателното поле. Съдията Антъни Тейлър не счете за необходимо да посочи бялата точка, като положението дори не бе разгледано с ВАР.

В 42-ата минута дойде и най-доброто положение за Кристъл Палас до този момент. Едуард се пребори с противник и стреля, а Рамсдейл бе на мястото си и запази вратата си. В продължението на първата част отново Едуард имаше възможност да обстрелва стража на гостите, но Джака подложи крак и изби в ъглов удар.

Малко след подновяването на играта футболистите на Патрик Виейра имаха отлична възможност за изравняване. Заха изведе по прекрасен начин Езе зад отбраната на "артилеристите", но ударът му бе отразен от Рамсдейл. Веднага след това играчите на Палас отново имаха претенции за дузпа, след като след рикошет топката срещна ръката на Салиба. И тази ситуация обаче бе подмината от рефера.

Футболистите на Виейра продължиха да атакуват и да бъдат по-активния тим през втората част, но до края не успяха да стигнат до нова опасност пред вратата на Арсенал. Всичко в мача беше решено в 85-ата минута, когато Марк Гуехи си реализира нелеп автогол. Букайо Сака центрира остро отдясно, а на близката греда Гуехи опита да избие топката с глава, но неуспешно, изпращайки я в мрежата на Гуаита, за да се стигне до крайното 2:0 за Арсенал. 

Кристъл Палас - Арсенал 0:2
0:1 Габриел Мартинели (20), 0:2 Марк Гуехи (85-автогол)

Кристъл Палас: Гуаита, Клайн, Андерсен, Гуехи, Митчъл, Докуре, Шлуп, Езе, Аю, Едуард, Заха
Резерви: Джонстън, Уорд, Миливоевич, Матета, Хюз, Ебиоуей, Ричардс, Редевалд
Мениджър: Патрик Виейра

Арсенал: Рамсдейл, Уайт, Партей, Габриел, Сака, Йодегард, Жезус, Мартинели, Салиба, Джака, Зинченко
Резерви: Търнър, Тиърни, Нкетия, Холдинг, Соарес, Пепе, Локонга, Нелсън, Елнени
Мениджър: Микел Артета

АНГЛИЯ, ВИСША ЛИГА - 1 КРЪГ:

5 август (петък), 22:00 часа
Кристъл Палас - Арсенал 0:2 
0:1 Габриел Мартинели (20), 0:2 Марк Гуехи (85-автогол)

6 август (събота), 14:30 часа
Фулъм - Ливърпул

6 август (събота), 17:00 часа
Борнемут - Астън Вила
Лийдс - Уулвърхемптън
Нюкасъл - Нотингам
Тотнъм - Съндърланд


6 август (събота), 19:30 часа
Евертън - Челси

7 август (неделя), 16:00 часа
Лестър - Брентфорд 
Манчестър Юнайтед - Брайтън


7 август (неделя), 18:30 часа
Уест Хям - Манчестър Сити