Арсенал срази у дома Манчестър Юнайтед с 2:0 в неделното дерби от 36-ия кръг на английската Висша лига и спря невероятната рекордна серия на „червените дяволи” от 25 мача без загуба за първенство под ръководството на Жозе Моуриньо – 13 победи и 12 равенства. За последно Юнайтед бе паднал пак в Лондон и то убедително с 0:4 от Челси на 23 октомври миналата година.

Това е едва втората на победа на Арсен Венгер срещу Жозе Моуриньо. Двамата се бяха изправяли преди това един срещу друг 16 пъти, като французинът излезе победител само в мача за Къмюнити Шийлд през 2015 година.

Гостите от Манчестър започнаха по-добре на „Емирейтс” и се хвърлиха в атаки, а в 6-ата минута Антони Марсиал пропусна да се разпише от изгодна позиция, след като бе изведен от Уейн Рууни. Три минути по-късно „топчиите” отвърнаха с удар на Аарън Рамзи, но вратарят Давид Де Хеа спаси с блестяща намеса. Лека полека „артилеристите” взеха инициативата, а Рамзи на два пъти пропусна да огорчи Де Хеа и веднъж испанският страж отрази удар на Алекс Окслейд-Чембърлейн. Гостите също имаха шансове до почивката. Холдинг подари топката на Рууни, който бе сам срещу Чех, но чешкият вратар спаси удара на рекордьорът по голове с екипа на "червените дяволи".

Юнайтед започна по-активни и през втората част, но с късмет Арсенал поведе с гол на Гранит Джака (54), след чийто далечен шут топката се отби в гърба на Андер Ерера и прехвърли Де Хеа за 1:0. Малко след това Дани Уелбек (57) с глава наказа бившия си тим след центрирана на Окслейд-Чембърлейн и удвои аванса на „артилеристите”. Това бе едва вторият гол на Уелбек във Висшата лига за този сезон.

До края на мача „червените дяволи” се опитаха да установят натиск в търсене на поне почетно попадение, но не можаха да преодолеят отбраната на „топчиите” и вратаря им Петър Чех.

След успеха си Арсенал е шести с 63 точки, но и мач по-малко от Манчестър Юнайтед, който е пети с 65 точки. „Топчиите” изостават на 6 точки от четвъртата позиция, на която е Манчестър Сити, който обаче също е с мач повече от тях. Ливърпул е трети със 70 точки, но и два мача повече от Арсенал, който до края на сезона има да изиграе четири срещи, а манчестърските грандове по три.

АРСЕНАЛ - МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 2:0
1:0 Гранит Джака (54), 2:0 Дани Уелбек (57)

ВСИЧКО ЗА АНГЛИЙСКАТА ВИСША ЛИГА