Ливърпул и Манчестър Сити се срещат тази вечер от 18:30 часа в първото дерби между двата тима от новия сезон на Висшата лига. Битката обещава да е зрелищна, да предложи много положения, а и голове. По този повод БЛИЦ СПОРТ предлага на читателите си всичко най-интересно около срещата, дуела между мениджърите Клоп и Гуардиола и историята около сблъсъците между двата тима в последните години.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Дуелът Клоп - Гуардиола
Няма спор, че германецът и испанецът са едни от най-добрите мениджъри в света в момента, ако не и найд-добрите. Самите те сипят суперлативи един към друг, твърдейки именно, че другият е най-добър в професията към дадения момент. Какъв обаче е балансът между двамата треньори, които пренесоха съперничеството си от Германия в Англия. Отговорът е повече от любопитен - равен! Клоп и Гуардиола са се срещали общо 16 пъти един срещу друг, като победите за тимовете на испанеца (Байерн и Сити) и германеца (Ливърпул и Дортмунд) са по точно 7, а равенствата са само 2.

В Германия 
Ноември 2013 (Бундеслига), Борусия (Дортмунд) - Байерн (Мюнхен) 0:3  
Април 2014 (Бундеслига), Байерн - Борусия 0:3
Май 2014 (Купа на Германия), Борусия - Байерн (0:2)
Август 2014 (Суперкупа на Германия), Дортмунд - Байерн 2:0
Ноември 2014 (Бундеслига), Байерн - Борусия 2:1
Април 2015 (Бундеслига), Дортмунд - Байерн 0:1
Април 2015 (Купа на Германия), Байерн - Дортмунд 1:1 (0:2 след дузпи)

Общ баланс в Германия: Клоп - Гуардиола 3:4

В Англия 
Декември 2016 (Висша лига), Ливърпул - Манчестър Сити 1:0
Март 2017 (Висша лига), Сити - Ливърпул 1:1
Септември 2017 (Висша лига), Сити - Ливърпул 5:0
Януари 2018 (Висша лига), Ливърпул - Сити 4:3
Април 2018 (Шампионска лига), Ливърпул - Сити 3:0
Април 2018 (Шампионска лига), Сити - Ливърпул 1:2
Октомври 2018 (Висша лига), Ливърпул - Сити 0:0
Януари 2019 (Висша лига), Сити - Ливърпул 2:1
Август 2019 (Къмюнити Шийлд), Ливърпул - Сити 1:1 (4:5 на дузпи)

Общ баланс в Англия: Клоп - Гуардиола 4:3

Историята Ливърпул - Манчестър Сити
В последните години съперничеството между двата най-добри тима в Англия в момента се превърна в изключително оспорвано и предлагащо зрелище както на Албиона, така и в Европа. Освен, че те се борят за титлата във Висшата лига, преди около година и половина мърсисайдци и манчестърци се срещнаха и в Шампионската лига. Тогава категоричен победител в сблъсъците излезе Ливърпул на Юрген Клоп, печелейки безапелационно в двете срещи с общ резултат 5:1.

През същия сезон този сезон обаче нещата не стояха по този начин и в Премиър лийг. Около Коледно-новогодишните празници "червените" притежаваха 7 точки преднина, но позволиха в края на сезона тя да бъде стопена и в крайна сметка шампион на Англия отново се оказаха "сините" от Манчестър.

Ако се върнем още няколко години по-назад във времето, ще стигнем и до сезон 2013/2014. Тогава отново тези два тима си оспорваха титлата в Англия, като мърсисайдци пак бяха в много добра позиция и сами позволиха в края на сезона да бъдат наваксани и изпреварени. Разковничето тогава се оказа Челси с Жозе Моуриньо, който победи на "Анфийлд" с 2:0, след което сезонът за Ливърпул се срина и Сити стана първенец.

Така може да се каже, че "червените" към момента са тимът, над който тегне прокоба около крайния изход от битките с "гражданите" за трофея във Висшата лига със загубени 2 от 2 такива.

Липсващи фигури
Ливърпул
Юрген Клоп няма особено много главоболия край домакинството срещу шампионите, като единствено триото Матип, Шакири и Натаниел Клайн ще отсъстват.

Манчестър Сити
Безспорно по-голямата липсва е в състава на "гражданите", които ще излязат на "Анфийлд" без някои сериозни фигури. В срещата няма да играят поради травми Едерсон, Родри, Давид Силва, Зинченко, Лирой Сане и Лапорт.

Миналото и настоящето
Съставите от миналата година
Ливърпул: Алисон, Ловрен, Ван Дайк, Робъртсън, Гомес, Милнър, Вайналдум, Хендерсън, Фирмино, Салах, Мане
Резерви: Кейта, Стъридж, Фабиньо, Миньоле, Матип, Александър-Арнолд

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Менди, Лапорт, Стоунс, Давид Силва, Фернандиньо, Бернардо Силва, Агуеро, Марез, Стърлинг
Резерви: Жезус, Сане, Данило, Компани, Отаменди, Фодън, Мурич

Заб. - болднатите имена вече не са част от отбора.

Вероятните състави днес
Ливърпул: Алисон, Ловрен, Ван Дайк, Александър Арнолд, Робъртсън, Фабиньо, Хендерсън, Вайналдум, Салах, Мане, Фирмино

Манчестър Сити: Браво, Стоунс, Уокър, Фернандиньо, Кансело, Менди, Гюндоган, Де Бройне, Марез, Стърлинг Агуеро

След всичките тези факти едно е сигурно - двубоят е с абсолютно непредвидим край. Неслучайно и ставките на водещите букмейкъри са такива, че не дават никакво предимство на един от двата тима. На нас пък ни остава единствено да настроим погледи към "Анфийлд"  и да наблюдаваме сблъсъка тази вечер.