Бившият белгийски национал Карл Хьофкенс разкри, че по време на кариерата си е имал трима хомосексуалисти за съотборници. Двама от тях са били играчи от английската Висша лига, а третият е ритал заедно с Хьофкенс в Брюж.

„Играх редов до трима хомосексуални футболисти, в това число един, който бе доста сериозно име. Те не криеха кои са в съблекалнята. Единият беше в Брюж, а другите двама в Англия. Няма да назовавам имената им, ще уважа молбите им“, сподели 39-годишният бивш футболист пред белгийския вестник „Де Зонтаг“.

„Единият от тези футболисти идваше на тренировка със своя приятел. Те ни молеха да запазим тайната им, но не ме питайте защо. Намирам за странно, че хомосексуализмът все още е табу във футбола. Това е жалко. Надявам се, че някой топ играч един ден ще се изправи и ще каже: „Аз съм гей и какво от това?“ Тогава табуто най-накрая ще изчезне. Ако аз бях гей, щях да си призная. Това все пак е нещо, което се приема навсякъде“, допълва Карл Хьофкенс, който игра от 2005 до 2007 година в Сток Сити, а след това изкара два сезона в Уест Бромич и след изпадането на „дроздовете“ през 2009 година бе освободен.