Бившият съдия от Висшата лига на Англия Марк Клатенбърг смята, че играчите на Астън Вила са виновни за разразилия се скандал в двубоя срещу Лийдс от Чемпиъншип вчера. Дербито между кандидатите за промоция, завършило 1:1, ще се запомни с разправиите и симулативната игра на домакините при попадението на съперника. 

В 72-ата минута нападателят на Вила Жонатан Коджиа падна на земята, оплаквайки се от травма. Главният съдия Стюарт Атуел обаче не спря играта, независимо че това се случи точно пред него. Някои от футболистите на гостите спряха да играят в очакване тези на Лийдс да изкарат топката извън терена. Те обаче не го сториха и дори вкараха гол чрез Матеус Клих. После двата отбора се сбиха, а след стихването на страстите мениджърът на домакините Марсело Биелса нареди на своите състезатели да оставят противника да реализира, което се случи.

“Важно е да се отбележи, че контузията на Коджиа не беше в областта на главата му и съответно футболистите на Лийдс бяха в правото си да продължат играта - анализира Клатенбърг за Daily Mail. - Играчите на Вила бяха бесни, но те трябваше да си играят до сигнал на рефера. Няма правило, което в случая да казва, че Атуел е трябвало да спре играта, за да може Коджиа да получи медицинска помощ. Гостите имаха късмет, че играчите на Лийдс решиха, че трябва да им пуснат попадение веднага.”