Брайтън срази у дома Нюкасъл с 3:1 в мач от четвъртия кръг в английската Висша лига. 18-годишният талантлив нападател на „чайките“ Евън Фъргюсън (27, 65, 70) блесна с хеттрик, а почетното попадение за гостите бе дело на Калъм Уилсън (90+2) в добавеното време на мача.

Двубоят започна с натиск от страна на Брайтън, който достигна и до първото си попадение в 27-ата минута, когато Евън Фъргюсън се оказа на правилното място в правилния момент, за да засече рикоширала топка в наказателното поле на Нюкасъл и да изведе своя тим напред в резултата.

Натискът на Брайтън продължи и през второто полувреме. В 65-ата минута 18-годишният Фъргюсън получи подаване от Били Гилмор и стреля от средна дистанция в долния десен ъгъл, не оставяйки никакви шансове на Ник Поуп да отрази.

Пет минути по-късно Фъргюсън оформи своя хеттрик, когато шутира необезпокояван от границата на наказателното поле, а Поуп само изгледа безпомощно влизащата във вратата му топка.

Във втората минута на добавеното време Нюкасъл достигна до почетно попадение. Калъм Уилсън тръгна на самостоятелен рейд, който завърши с удар, с който Барт Вербрюген не успя да се справи.

Това е трета победа за Брайтън, който се изкачва до 4-о място във временното класиране във Висшата лига с актив от 9 точки, докато проблемите в Нюкасъл с оглед и на тежката програма на тима продължава. „Свраките“ имат само 3 пункта в актива си и са на 14-а позиция във временното класиране.

РЕЗУЛТАТИ И ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В АНГЛИЙСКАТА ВИСША ЛИГА - ТУК!