Собственикът на Челси Роман Абрамович има нова идея за превъзпитанието на расистите сред феновете на тима. Руският милиардер е решил, че традиционното наказание с лишаване от достъп до стадиона няма да промени възгледите на хората.

Затова Абрамович е решил да дава избор на провинилите се фенове. Те трябва да решат дали да им бъдат отнети сезонните билети или да ходят на образователни курсове и посещения в концлагера Аушвиц. Собственикът на Челси е евреин по произход и затова е приел като лична кауза борбата с антисемитизма сред феновете.

„Простата забрана за посещение на мачове не може да промени поведението на хората. Нашата политика им дава шанс да осъзнаят какво са направили и след това да започнат да се държат по-добре. В предишни години просто им взимахме картите и им забраняваха да идват на стадиона за период от три години“, коментира Брус Бък от управата на Челси.

„Сега даваме на хората право на избор. Или няма да ходят на мачовете, или ще посещават образователни курсове. Трудно е да извадим от трибуната тълпа от 50 или 100 души, но днешните технологии позволяват да идентифицираме отделни личности. В такива случаи можем да действаме“, добави шефът при „сините“.

Управата на Челси всеки април ходи на посещение в Аушвиц. През юни тази година и група от 150 фенове на тима беше изпратена в известния нацистки лагер на смъртта на територията на Полша. Оцелели жертви на Холокоста пък разказаха преживяванията си пред играчи от първия отбор.

„Посещенията в Аушвиц бяха много важни и ползотворни. Планираме да продължим с тях, тъй като оказват наистина влияние върху действията на хората. Искаме да убедим и други клубове, за да успеем всички да се справим успешно с расизма по стадионите", добавя Бък.

ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА