Една от легендите на Челси от близкото минало Клод Макелеле официално се завърна в клуба от Лондон. Бившият френски национал ще бъде технически ментор на младите футболисти от школата на отбора. Той ще работи на базата Кобъм и ще помага отблизо на юношите на „сините” от академията, ще следи развитието им на тренировка и на мачове, за да може да им помага за по-лесното адаптиране към мъжкия футбол.

Освен това 46-годишният бивш халф и на Реал (Мадрид) ще работи и с играчите, пратени под наем, посещавайки техните клубове. Така ще има обратна връзка с развитието им.

„Много съм щастлив, че се връщам у дома. Този клуб ми даде много и искам да помогна сега на младите за професионалната им кариера в играта. Ще използвам своя опит, който искам да предам на юношите, за да бъдат професионалисти във всеки един аспект от играта”, коментира Макелеле, който има 217 мача и 2 гола за пет години с екипа на Челси. Със „сините“ той спечели на два пъти титлата в Англия, един път ФА Къп и две Купи на Лигата, а освен това достигна с тима финала в Шампионската лига през 2008 година, като това бе и неговият последен мач за клуба.

Макелеле е шестият бивш играч на Челси, който се завръща в клуба след пристигането на Франк Лампард, Петър Чех и Джоди Морис през това лято. Французинът ще работи и с други трима бивши футболисти на тима - Карло Кудичини, Пауло Ферейра и Торе Андре Фло.