Челси приема Тотнъм в мач от 32 кръг на Висшата лига. Това е среща между два отбора, вкопчени в битката за място в зона Шампионска лига. „Шпорите“ за момента са четвърти с пет точки аванс пред „сините“.

Двата тима бяха част от пълнежа на Висшата лига дълго време. Нещата на „Стамфорд Бридж“ се промениха през 2003 година с пристигането на милионите на Роман Абрамович. Тотнъм се върна в битката за челните места през последните години и в момента „сините“ и „шпорите“ са сред водещите отбори на Англия.

Днешната се среща се очертава като изключително важна за двата отбора. Предлагаме ви част от най-паметните мачове мачове между Тотнъм и Челси през последните години във Висшата лига.

Сезон 1997/98
Тотнъм – Челси 1:6
Мач, за който феновете на „шпорите“ не желаят да си спомнят, тъй като това е най-голямата загуба на тима от Челси. Тотнъм преживява истински колапс през второто полувреме. Торе Андре Фло открива за гостите в 40-ата минута, но Рамон Вега изравнява точно преди почивката. Роберто ди Матео връща аванса на „сините“ две минути след началото на второто полувреме. След това Дан Петреску увеличава преднината на Челси, а Фло се разписва след двойно подаване с Джанфранко Дзола. Марк Никълс вкарва петия гол за тима на Рууд Гулит, а Торе Андре Фло оформя хеттрика си в добавеното време.

Сезон 2007/08
Тотнъм – Челси 2:2
Гол на Роби Кийн спира похода на Челси към титлата. Дидие Дрогба дава аванс на „сините“ в третата минута, а Джонатан Уудгейт изравнява. Майкъл Есиен отново извежда гостите напред, които стигат и до трети гол чрез Джо Коул в 53-ата минута. Димитър Бербатов връща едно попадение с глава, а Том Хъдълстоун изравнява. Коул дава нова преднина на Челси десет минути края, но следва впечатляващ гол на Кийн. След това пък Бербатов пропуска невероятна възможност да донесе победата на тима си.

Сезон 2012/13
Тотнъм – Челси 2:4
Първият мач на Андре Вияш-Боаш като мениджър на Тотнъм срещу бившия си отбор Челси, от който е уволнен само девет месеца по-рано. „Сините“ водят на почивката след гол на Гари Кейхил, но след началото на второто полувреме домакините обръщат с бързи попадения на Уилям Галас и Джърмейн Дефоу. Хуан Мата вкарва два гола за две минути и Челси възстановява аванса си, а следва и попадение на Даниел Стъридж в добавеното време.

Сезон 2013/14
Тотнъм – Челси 5:3
Челси сдаде първото място, след силния мач на „шпорите“, вдъхновени от Хари Кейн. Диего Коста даде аванс на госите, но Кейн изравни с удар от 20 метра, а след това Дани Роуз обърна резултата в полза на Тотнъм минута преди почивката, а в четвъртата минута на добавеното време на първата част Андрос Таунзенд вкара трети гол. Седем минути след началото на второто полувреме Хари Кейн вкара втория си гол в мача. След това Еден Азар върна едно попадение за „сините“, но Насер Шадли оформи крайната победа на домакините.

Сезон 2015/16
Челси – Тотнъм 2:2
Една от най-травматичните загуби за Тотнъм. „Шпорите“ изтърваха два гола преднина и позволиха на Лестър да стане шампион. Хари Кейн и Хьон Сон Мин бяха точни за гостите през първата част. Гари Кейхил и Еден Азар донесоха точката на Челси и титлата на „лисиците“. Този мач има и друго с какво да се помни. Краят му беше изпълнен с грубости, тъй като играчите и треньорският щаб на Тотнъм изпуснаха нервите си, но съдията Марк Клатенбърг не посмя да покаже червени картони.

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА