Лидерът Челси разби гостуващия Мидълзбро с 3:0 в последна среща от 36-ия кръг на английската Висша лига и с победа номер 300 на „Стамфорд Бридж” за първенство направи решителна крачка към титлата. „Сините” са само на победа от шампионския трофей, а Мидълзбро изпадна предсрочно от елита и следващия сезон ще играе в Чемпиъншип. Повече домакински победи от „сините” във Висшата лига имат само Манчестър Юнайтед (347) и Арсенал (305).

Домакините доминираха напълно на свой терен и можеха да поведат още в 11-ата секунда, когато Маркос Алонсо пропусна да се разпише. В шестата минута Алонсо отново имаше шанс, но след неговия удар топката срещна гредата.

Гостите трудно организираха атаки и често губеха топката още в своята половина. Диего Коста направи два пропуска от изгодни позиции, но в 23-ата минута най-накрая се разписа и даде преднина на „сините” от Лондон с 20-ия си гол от началото на сезона. Попадението дойде след пас на на Сеск Фабрегас, който обаче не бе записан като асистент, тъй като защитник на Боро докосна топката. Иначе това щеше да е историческо постижение испанеца с 10 и повече асистенции в шест различни сезона.

Натискът на лондончани бе възнаграден с нов гол в 34-ата минута, когато Маркос Алонсо от малък ъгъл удвои аванса си след рикошет и във вратаря на гостите Брад Гузан. Две минути по-късно Виктор Моузес се озова очи в очи с Гузън, но този път вратарят спаси.

След почивката Челси продължи да доминира и в 47-ата минута гредата отново спаси Боро след удар на Педро от близка дистанция. Алонсо, Аспиликуета и Коста направиха нови пропуски, а в 65-ата минута Фабрегас официално направи десетата си асистенция през сезона за попадението на Неманя Матич, който с мощен удар се разписа за 3:0. До края на мача двата тима просто доиграваха мача.

С успеха си Челси събра 84 точки има аванс от 7 точки пред Тотнъм. Двата тима имат по три мача до края на сезона, но при още един успех „сините” ще си гарантират титлата. Мидълзбро е предпоследен с 28 точки и официално стана вторият изпадащ този сезон след Съндърланд. Боро няма дори теоретични шансове за спасение в последните два кръга и изпада от Висшата лига за четвърти път.

ЧЕЛСИ - МИДЪЛЗБРО 3:0
1:0 Диего Коста (23), 2:0 Маркос Алонсо (34), 3:0 Неманя Матич (65)

ВСИЧКО ЗА АНГЛИЙСКАТА ВИСША ЛИГА