Въпреки протестите, транспарантите дори на самолети и охулванията чрез различни социални мрежи и YouTube, Арсен Венгер някак си успя да запази работата си в Арсенал. Той изпадна в немилост пред много от феновете на Арсенал през изминалия сезон. Различията обаче трябва да бъдат отстранени, защото французинът спешно се нуждае от подкрепа.

Тази сряда клубът потвърди продължаването на договора с Венгер за още два сезона. В края на този период Венгер ще има вече 23 сезона начело на „топчиите” зад гърба си и ще задържи статута си на треньора с най-дълга служба в английската Висша лига. Решението да се продължи договора му, въпреки че имаше масивен натиск отвън, подчертава влиянието, което 67-годишният специалист си е изработил в досегашните 21 години начело на тима от Северен Лондон.

Откакто Венгер през 1996 година за първи път прекрачи вратата на тогавашния стадион „Хайбъри”, са инвестирани над 800 милиона евро за нови играчи. В големи футболисти като Тиери Анри или Алексис Санчес, но и в разочарования като Франсис Джеферс или Парк Чу-Юнг. Треньорът е имал както добри, така и лоши периоди при „топчиите”.

С 16 трофея от различни турнири Венгер е най-успешният треньор в историята на Арсенал. Факт е, че от 13 години французинът не е извеждал отбора до шампионската титла и в последните седем сезона тимът отпадаше на осминафиналите в Шампионската лига. За идния сезон лондончани пък дори не се класираха за турнира. Липсата на успех през изминалите години е един вид вследствие на някаква гражданска война, която разделя привържениците на за и срещу Венгер. Едните го смятат за точния треньор, а другите са на мнение, че неговите методи са остарели и клубът се нуждае спешно от промяна на треньорския пост. 

Време е вече за всички, дори и за тези, които в последно време бяха срещу треньора, да преодолеят времената на различията. Иначе „топчиите” рискуват да продължат да затъват надолу. Спечелването на ФА Къп беше само една лека утеха за един тъжен сезон. Дори играчите не бяха пощадени от разочарованието на феновете. Дъното беше загубата с 0:3 от Кристъл Палас, когато феновете скандираха: „Вие не сте достатъчно добри, за да носите този екип”.

„Тази новина насочвам по волята на клуба към феновете: Оставете ни да се изправим заедно. Подкрепете така играчите и клуба, за да стигнем там, където искаме да бъдем. Убеден съм, че можем да достигнем следващото ниво. Ще запазим вярата в нашия стил на игра и ще подкрепим играчите, които са в нашите редици”, обяви Венгер във връзка с продължаването на договора му. „Естествено, че искаме да подсили нашият състав, но преди всичко трябва да се доверим на нашата философия на игра”, апелира французинът към феновете.

Без никакви съмнения това лято са нужни големи промени както на, така и извън терена. За „артилеристите” предстои изцеждащ силите сезон с участието в Лига Европа. Големият брой контузени играчи, от  каквито се оплакваше Манчестър Юнайтед през миналия сезон, трябва да служи като пример и предупреждение за клуба. За да се постигне нещо в тази надпревара, трябва да се подсигурят качествени футболисти на всички позиции.

Освен това Венгер и клубът трябва да преосмислят твърде колебливата си трансферна политика от минали години. Луис Суарес и Гонсало Игуаин са само две имена, които „топчиите” изпуснаха да привлекат заради по-големи финансови изисквания. Клубът трябва да подхожда по-агресивно в преговорите и Арсен Венгер ще трябва да разбере, че напълно преувеличените цени вече са част от модерния футбол.

Новият контракт обвързва треньора с клуба до 2019 година. Засега Венгер оставя отворен въпроса дали може да си представи следващ договор. Все пак е задължение на клуба да помисли в кратък или дългосрочен план за наследник на 67-годишния специалист. Като вероятни заместници на французина през изминалите месеци бяха споменавани Масимилиано Алегри, Диего Симеоне и Томас Тухел. Ще бъде интересно и как ще се развият кариерите на споменатите имена.

Преди всичко е ясно, че „артилеристите” отново се събират и застават зад най-успешния треньор в клубната си история. Онези, които призоваваха за неговото напускане, трябва да приемат, че това трябва да почака минимум още две години. Време е гражданската война в Арсенал да приключи.

Крис Уийтли, Goal.com/de
Превод от немски: Георги Георгиев/БЛИЦ СПОРТ

ВСИЧКО ЗА АНГЛИЙСКАТА ВИСША ЛИГА