Ливърпул спечели тазгодишния финал на ФА къп на стадион "Уембли" с 6:5 след дузпи срещу Челси и прибави още един трофей към актива си за сезона. След 0:0 в редовното време и двете продължения мърсисайци триумфираха при 11-метровите удари и взеха осмия си трофей в турнира, като Сезар Аспиликуета и Мейсън Маунт пропуснаха за "сините", а Садио Мане за "червените". 

През февруари Ливърпул спечели и Купата на Лигата срещу Челси с 11:10 след дузпи, като вратарят Кепа тогава пропусна решителния удар.

 "Сините" от Лондон загубиха трети пореден финал за ФА къп след 1:2 от Арсенал през 2020-а и 0:1 от Лестър през 2021-а.

Двубоят стартира с натиск на Ливърпул и Луис Диас можеше да открие резултата в 9-ата минута, но Менди спаси.

По-малко от десет по-късно Челси отвърна с удар на Пулишич, преминал на сантиметри от гредата. Отново той бе близо до гола в 24-ата минута, когато топката срещна лявата греда. Маркос Алонсо също пропиля шанс за Челси в 28-ата минута.

След половин час игра Ливърпул остана без звездата си Мохамед Салах, който се контузи и бе заменен от Диого Жота. 

Пет минути преди края Челси за малко не наказа грешка в средата на Терена на Тиаго, но Лукаку тръгна да подава в решителния момент и опасността премина. В самия край на полувремето Лукаку пропусна добра възможност, като прати топката над вратата.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Челси продължи да бъде активен и след почивката. Първо Пулишич отправи хубав удар, спасен от стража на Ливърпул в 47-ата минута, а две по-късно Маркос Алонсо удари греда за лондончани.

След 50-сата минута ролите се смениха, а Андрю Робъртсън и  Луис Диас пропуснаха да вкарат за Ливърпул от добра позиция.

След час игра Ливърпул отново имаше възможност да поведе, но Жота шутира покрай гредата. Челси отвърна с опасен изстрел на Пулишич, за да може Ливърпул да пропилее още три добри ситуации, чрез Луис Диас (на два пъти) и Андрю Робтъртсън минути преди края.

При 0:0 в редовното време двата тима трябваше да играят продължения, за да определят носителя на трофея. В тях гол също не падна и се наложи дузпите да решават победителя от срещата.

При 11-метровите удари:

Челси - Ливърпул 5:6
1:0  Маркос Алонсо
1:1  Джеймс Милнър
1:1  Сезар Аспиликуета
1:2  Тиаго Алкантара
2:2  Рийс Джеймс
2:3  Роберто Фирмино
3:3  Рос Баркли
3:4  Трент Александър-Арнолд
4:4  Жоржиньо
4:4  Садио Мане
5:4  Хаким Зиеш
5:5  Диого Жота
5:5  Мейсън Маунт
5:6  Константинос Цимикас