Последният кръг на Висшата лига реши големия спор за двете свободни места в Шампионската лига, тъй като имаше теоретичен шанс дори за достигане до специални баражи между Манчестър Сити, Ливърпул и Арсенал. Драма обаче нямаше. Трите отбора спечелиха своите мачове и запазиха позициите в класирането преди 38 кръг.

Манчестър Сити записа впечатляваща победа с 5:0 над Уотфорд като гост, след като още в 36-ата минута имаше три гола аванс. Капитанът на „гражданите“ Венсан Компани откри резултата още в петата минута, а след това Серхио Агуеро се разписа два пъти – 23-ата и 36-ата минута. Фернандиньо покачи на 4:0 пет минути преди почивката, а в 56-ата Габриел де Жезус оформи крайния резултат. Така Манчестър Сити събра 78 точки и завършва на трето място класирането, което гарантира участие в групите на Шампионската лига. Уотфорд, който за последен път беше под ръководството на Валтер Мадзари, финишира на 17-о място в класирането с 40 точки.

Ливърпул ще играе квалификации за Шампионската лига, след класически домакински успех с 3:0 над Мидълзбро. През по-голяма част от първото полувреме „червените“ имаха проблем с постигането на гол, но нервността на мърсисайдци беше успокоена с попадението на Джорджино Вайналдум в добавеното време на първата част. Шест минути след началото на второто полувреме Фелипе Коутиньо се разписа от фаул, а пет минути по-късно Адам Лалана също беше точен за домакините. Така Ливърпул финишира на четвърто място със 76 точки, а Мидълзбро приключва на предпоследната 19-а позиция с 28 пункта.

За първи път от 20 години Арсенал няма да играе в Шампионската лига. Тимът на Арсен Венгер спечели с 3:1 домакинството си на Евертън, но това не беше достатъчно за място в Топ 4 на класирането. Ектор Белерин откри резултата в осмата минута, а шест минути по-късно „артилеристите“ останаха с човек по-малко заради червения картон на Кошчелни. Въпреки намаление си състав домакините удвоиха аванса си в 27-ата минута с гол на Алексис Санчес. Ромелу Лукаку вкара за Евертън от дузпа в 58-ата минута, а Аарън Рамзи оформи крайния резултат в добавеното време на мача. Така Арсенал остана на четвърто място със 75 точки и ще играе в Лига Европа през есента. Евертън завършва шампионата на седмо място с 61 пункта.

ВСИЧКО ЗА АНГЛИЙСКАТА ВИСША ЛИГА