Челси се отърва от отнемане на точки през сезона, след като разследването на Висшата лига прие продажбата на два хотела като част от книжата на клуба за покриване на изискванията за финансовия феърплей.

Документите показват, че през април „сините“ са получили 76,5 милиона паунда за „Милениум Хотел“ и „Коптхорн Хотел“, разположени близо до стадион „Стамфорд Бридж“.

Според правилата, клубовете от Висшата лига могат да имат сумарни загуби от максимум 105 милиона паунда за последните три години. Именно продажбата на хотелите намали загубите на Челси от 166,4 милиона на 89,9 милиона паунда.

Разглеждането на случая се наложи, тъй като се оказа, че купувачът е компанията „BlueCo 22 Properties Ltd“, която е собственост на мажоритарния акционер на „сините“ Тод Боули. Разследването обаче прие сделката, тъй като я е извършена според пазарната цена на двата хотела и освен това не нарушава правилата на Висшата лига за транзакции между свързани фирми.

Челси през цялото време изразяваше увереност, че ще покрие изискването за финансовия феърлей на Висшата лига, възползвайки се от вратичката, позволяваща включването в балансите на сделки за клубната инфраструктура.

Преди три месеца беше направен опит за премахването на това правило, но само 11 от необходимите поне 14 клуба гласуваха в полза на предложението. Подобна вратичка не съществува в правилата на УЕФА. Дори Английската футболна лига, регулираща Чемпиъншип, Лига 1 и Лига 2, премахна тази възможност за намаляване на загубите през 2021 г.