След световното първенство в Русия миналото лято броят на контузиите в английската Висша лига се в увеличил с 44%, сочи изследване на застрахователния брокер JLT Specialty.

Според резултатите от анализа лидерът Ливърпул има 12 различни контузии този сезон на играчи, взели участие на Мондиала в Русия. Шампионът Манчестър Сити пък е с 27 травми, след като 16 от футболистите на „гражданите“ участваха с националните си отбори в шампионата на планетата.

Белгийският национал Кевин де Бройне, който има средно по 36 мача за първенство през последните два сезона, се контузи през август и участва само 4 срещи на шампионите този сезон. Контузените играчи на „гражданите“ са загубили общо 617 дни от тренировките и мачовете, а това са 17 милиона паунда разходи, в сравнение с 9,3 милиона паунда за 128 дни в Ливърпул.

Третият в английския елит Тотнъм е обременен от травми на големите си звезди Хари Кейн и Деле Али, които в момента са извън строя.

Отборите от топ 6 във временното класиране на английската Висша лига са отчели 201 отделни травми този сезон. "Липсата на прекъсване този сезон, съчетана с усилията и умората на Световното първенство, създаде най-опустошения и скъп сезон на Висшата лига", коментира Дънкън Фрейзър, един от шефовете на застрахователния брокер JLT Specialty. От там обявиха, че общата цена на травмите този сезон във всички клубове от английския елит до 22 януари е над 130 милиона паунда.

АНГЛИЯ, ВИСША ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019