Тайландският милиардер Вичай Шривадханапрабха, който е собственик на английския футболен клуб Лестър Сити, загина в катастрофа с частния си хеликоптер.

Кончината му поставя много въпросителни пред фамилната му бизнес империя, изграждана в продължение на три десетилетия, пише Bloomberg.

Инцидентът стана 45 минути след мача на Лестър с Уест Хям (1:1), който се проведе в събота, на 27 октомври. Вичай Шривадханапрабха е гледал срещата от трибуните на King Power Stadium, а след това е излетял от стадиона с личния си хеликоптер.

Малко след това машината се разбива на един от близките паркинги и избухва в пламъци, отнемайки живота на тайландския милиардер и още четирима души.

"Лестър Сити беше като едно семейство, обединено около неговата воля", се посочва в изявление на футболния клуб. 

Семейство Шривадханапрабха придобиха световна слава, след като Лестър Сити успя да стигне до шампионската титла във Висшата лига през 2016 г., създавайки една от най-впечатляващите изненади в историята на спорта.

Финансовата мощ на фамилията обаче идва от тайландската верига безмитни магазини King Power Group.

Личното богатство на Вичай Шривадханапрабха възлиза на 3.3 млрд. щатски долара. Рекордният туристически бум в Тайланд доведе милиони посетители в страната и увеличи значително самолетния трафик.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

А King Power държи монополните права върху безмитните магазини на тайландските летища, отпуснати на компанията с концесия от държавния авиооператор Airports of Thailand Pcl. Първият си лиценз компанията на Шривадханапрабха получава още през 1989 г.

Само за първите девет месеца на 2018 г. през двете най-големи летища в столицата Банкок - Суварнабхуми и  Дон Муеанг, са преминали над 80 милиона пътници. И въпреки лекия спад в туристопотока, секторът си остава един от основните двигатели на тайландската икономика.

Семейство Шривадханапрабха притежава и миноритарен дял в капитала на Thai AirAsia, която е част от групата на най-голямата азиатска нискотарифна авиокомпания AirAsia Group.

През април фамилията придоби и част от най-високия небостъргач в Банкок за сумата от 423 млн. долара.

Внезапната кончина на Вичай Шривадханапрабха обаче идва в ключов момент за компанията. Настоящата концесия за стопанисването на безмитните магазини на най-голямото тайландско летище Суварнабхуми изтича през 2020 г., а съвсем скоро предстои пускането на нова обществена поръчка от държавната компания Airports of Thailand.

Този път се очаква към нея да има интерес и от международни играчи, като южнокорейската Lotte Corp. Някои от водещите местни компании, като The Mall Group, Central Group и Bangkok Airways Pcl, по всяка вероятност също ще се включат в наддаването.     

Големият въпрос е дали наследниците на Вичай Шривадханапрабха ще се справят с предизвикателствата пред фамилната империя. Неговата съпруга Аймон Шривадханапрабха е вицепрезидент на King Power.

Един от синовете му - Аяват, е изпълнителен директор на King Power и вицепрезидент на футболния клуб Лестър Сити. Той е и най-големият индивидуален акционер, след баща си, в Thai AirAsia. Другият му син Апичет, както и дъщерите му Ворамас и Аронронг, също са част от управленския екип на King Power Group.

Футболната история на фамилията започва през 2010 г., когато консорциумът Asian Football Investments, начело с Вичай Шривадханапрабха, придобива Лестър Сити, който по това време играе във второто ниво на английския футбол.

През 2014 г. клубът се завръща във Висшата лига, а само две години по-късно успява да спечели и титлата, оборвайки всички прогнози на футболните експерти.

"Заех се с футболната индустрия и Лестър Сити заради любовта ми към спорта. Клубът и неговите фенове вече многократно ми се отплатиха с тяхната любов и отдаденост", заяви самият Вичай Шривадханапрабха по време на церемонията по награждаването през 2016 г.    

Фамилното име "Шривадханапрабха" е дадено на Вичай лично от вече покойния крал на Тайланд Бумибол Аду Ладей като заслуга за дейността му в полза на държавата. В буквален превод то означава "светлина на прогресивната слава".

Главата на семейството успява да запази и да развие бизнеса през сложната съвременна история на страната си, наситена с остри политически сблъсъци и няколко военни преврата. Сега той вече не е между живите, а светлината на прожекторите пада върху неговите наследници.