Играй БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

Каква е вероятността във Висшата лига да играе английски национал и малцина да са чували за него? Още повече, че той е почти непознат и в родината си. Става дума за Макс Килман, който има 25 мача за „трите лъва“ и участие в два епични мача срещу Германия. След като в последния ден от летния трансферен прозорец премина от петодивизионния Мейдънхед в елитния Уулвърхемптън, 21-годишният ляв бек ще трябва да се откаже от кариерата си на английски национал.

Историята може да звучи като от филмов сценарий, но е напълно истинска. Единствената уловка в случая е, че Макс Килман е национал на Англия по футзал. Или поне беше такъв до трансфера си на „Молиню“.

„Не мисля, че вече ще имам време за занимания по футзал, тъй като ще тренирам всеки ден с Уулвърхемптън. Ще опитам да се организирам някак, за да продължа да играя за Англия, но ще е много трудно и не вярвам, че въобще се случи. Естествено, че ще бъда разочарован, но трябва да поема този риск, за да стана професионален футболист“, заяви новото попълнение на „вълците“.

Ако спре с футзала, Макс Килман може да стане един от най-младите английски национали, прекратили кариерата си. Историята му обаче можеше да бъде напълно различна. Преди три години Мейдънхед го праща под наем в седмодивизионния Марлоу. Там левият бек разбира, че ще трябва да се откаже от футбола, за да стане професионален играч по футзал. (на снимката вдясно с черно-белия екип на Мейдънхед)

„Когато бях на 18 години и ме повикаха за първи път в националния отбор на Англия, бях твърдо решен да замина в чужбина и да стана професионалист по футзал. По това време футболът не ми вървеше особено, не се развивах и идеята ставаше все по-реална. Трудно пробих от юношите в първия отбор на Мейдънхед и тогава клубът ме преотстъпи две дивизии по-ниско. Сигурно разбирате как се чувствах. В Марлоу се залагаше предимно на физиката, въпреки че мачовете бяха истинско удоволствие. Тогава започнах да се чудя дали да не спра с футбола. Така още повече се увеличи желанието ми да играя футзал“, признава Килман.

Футболът в зала обаче е все още много слабо популярен в Англия и Макс Килман трудно ще преживява с кариера в този спорт. Затова е обмислял да последва примера на съотборниците си от националния отбор, които са напуснали страната, за да играят футзал на професионално ниво в Италия и Хърватия. Вместо това защитникът е проявил инат, останал е в родината си и продължил да съчетава футбол и футзал. Често му се е случвало да играе за Мейдънхед в събота, а в неделя да облича екипа на Лондон Хелвеция за първенството по футзал.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+) 

Жонглирането между двата спорта обаче принуждава Килман да пропуска тренировки или мачове в зависимост от приоритета на предстоящото събитие. Двата спорта изискват различни умения, въпреки че се играят с топка в краката и в двата края на игрищата има врата с вратар. Мнозина се питат дали новият ляв бек на Уулвърхемптън не е обърквал движенията си по терена от честата смяна на спортовете.

„Нямах подобен проблем. Много бързо се научих да се адаптирам към ситуацията. Важното е да помниш, че трябва да си вършиш работата на терена. Всичко е до настройката. Казваш си: Сега играя футзал, значи трябва да се движа повече без топката. Трябва да се движиш постоянно. Във футбола е малко по-различно, но пък футзалът много ми помага на големия терен, тъй като съм по-концентриран върху целия терен, взимам по-правилни решения и съм по-уверен в действията си. Да не говорим, че във футбола имам по-голямо пространство за игра“, обяснява младокът.

Уменията, придобити във футзала, със сигурно са направили Макс Килман по-добър футболист и това е помогнало за трансфера му в Уулвърхемптън. Това пък обаче е на път да сложи край на кариерата му във футзала. Дори и новият играч на „вълците“ никога повече да не е обуе обувките за футзал, той е сигурен, че този спорт ще привлече много деца, които искат да се развият футболно. Това е широко разпространено във водещи футболни нации като Бразилия, Португалия и Испания. В Англия за момента не е така. Футзалът е изключително непопулярен в страната, а националният отбор е на 52-ро място в света след футболни джуджета като Виетнам, Киргизстан и Соломоновите острови.

„Интересно е да играе футзал в Англия, тъй като няма голям интерес и напрежението е по-малко. Не мисля, че хората щяха да се интересуват дали играя футзал в Англия, Бразилия или Испания, но нещата у нас започват да се подобряват. Важното е да се привлекат много деца, тъй като така ще се научат на по-добър контрол върху топката и ще взимат по-добри решения на големия футболен терен. Така правят в Бразилия и Испания. Трудностите на футзала в Англия идват и от това, че в страната много рядко отразяват мачовете. Спортните новини са предимно за футбол. Футзалът трябва да се рекламира сред 10-11-годишните деца с репортажи, клипове и други материали. Те ще открият, че този спорт е много по-вълнуващ от футбола, тъй като по-често ще играят с топката. Във футзала има поне 30 положения за гол по време на мач, докато на големия терен може да няма дори един удар към вратите в рамките на едно полувреме“, признава Макс.

Заради трансфера си в Уулвърхемптън Макс Килман дърпа спирачката на кариерата си във футзала, но пък в бъдеще може да се окаже двоен английски национал – по футбол и футзал. Една повиквателна за футболния тим на „трите лъва“ със сигурност ще го направи много по-разпознаваем на улицата.
Крис ЕВЪНС, „Гардиън“
Превод на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ