Едно име не излиза от разговорите на футболните фенове в Европа през последните месеци. Не става дума за големите звезди Лионел Меси и Кристиано Роналдо, а за едно скромно момче от малък град, отдадено на религията си и футбола, е новата гореща тема. Мохамед Салах не спира да бележи голове и да печели награди, а на президентските избори в Египет зае второ място. С получените 1 милион гласа остана само след победителя Абдел Фатах Сиси, който спечели с 92% от вотовете. Салах завърши с 5%, а трети с 3% остана вторият кандидат Муса Мустафа. Футболистът получи такова доверие не само заради протестния вот на избирателите, но и заради всичко, което прави на терена и извън него.

Кой е той? Футболният пророк Мохамед или футболният Аллах?

Мохамед Салах е роден на 15 юни 1992 година в земеделското градче Нагриг, разположено близо до делтата на река Нил и на около 120 км от Кайро. Новата футболна звезда израства в обикновена триетажна сграда, която в момента е безлюдна. Родителите му са държавни служители. За да изхранва семейството си, в което има четири деца, баща му се занимава и с продажбата на жасмин – цвете, което расте в целия регион около Нагриг.

Именно по улиците на малкия град Мо Салах започва да рита топката. Още тогава си личи, че има повече талант от останалите момчета. „Ясно беше, че може да стигне много далеч с футбола. Защо ли? Заради левия крак! Това е! Освен това беше толкова бърз и толкова умен футболист. Често играехме футбол с него и брат му Насър. Ние обаче не успявахме да му отнемем топката“, признава Мохамед Басюни – приятел от детинство на Салах.

Талантът на голмайстора на Ливърпул е забелязан от скаути на Ел Мокаулон (Кайро) на турнир в Танта (най-близкият голям град до Нагриг). 14-годишният Мохамед получава предложение от клуба да тренира в столицата. Понякога баща му го кара до Кайро, а понякога се налага младежът да сменя по пет автобуса. Изморителните пътувания не го отказват и скоро Салах получава предложение да остане в Кайро и да играе за тима. Настанен е в стая в клубното общежитие, която гледа към терена на стадион „Осман Ахмед Осман“.

На 3 май 2010 година Мохамед Салах дебютира за мъжкия отбор на Ел Мокаулон. Влиза като резерва при равенството 1:1 с Ел Монсура. През следващия сезон дори пробива до титулярно място и на 25 декември вкарва първия си гол – при 1:1 с Ал Ахли. През шампионата 2011/12 вече е с неизменно място в стартовите 11.

В началото на февруари 2012 година първенството е спряно след трагедията на стадиона в Порт Сайд, когато при масово сбиване загинаха 74 души и 500 бяха ранени. Месец по-късно останалата част от шампионата беше отменена.

През това време Ел Мокаулон два пъти получава оферти за Мохамед Салах от грандовете Замалек и Ал Ахли. Те са отхвърлени от тогавашния президент на клуба Ибрахим Махлаб, който в периода 1 март 2014 – 19 септември 2015 година ще бъде премиер на Египет.

За да подпомогне египетския футбол след огромната трагедия, швейцарският гранд Базел организира контролна среща с националния отбор на страната до 23 години на 16 март. Мачът се играе на стадион „Ранкхоф“ в Базел, а скритата цел на „беби“ (прякорът на Базел) е именно Мохамед Салах, когото клубът следи от известно време. Талантът получава покана да остане в града за едноседмични тренировки. На 10 април 2012 година е обявено, че Салах е подписал четиригодишен договор с швейцарците.

Контрактът влиза в сила от 15 юни 2012 година, а седмица по-късно младият египетски нападател записва неофициален дебют в контролна среща със Стяуа (2:4). Първият му официален мач за отбора е на 8 август, когато влиза като резерва срещу Молде (1:1) в мач от квалификациите за Шампионската лига. Пет дни след това изиграва и първия си двубой от първенството на Швейцария срещу Тун, а седмица по-късно реализира и първия си гол за Базел – при победата с 2:0 над Лозана. Първото му попадение в евротурнирите идва на 1/4-финалите на Лига Европа, когато се разписва при 2:2 срещу Тотнъм. Вкарва и на полуфинала срещу Челси, но тимът му отпада с общ резултат 2:5.

През лятото на 2013 година (на 21 август) Салах вкарва два гола във вратата на Лудогорец в плейофите на Шампионската лига. В групите на турнира отново се разписа във вратата на Челси при победата на Базел с 2:1 на „Стамфорд Бридж“. Автор е и на победния гол за 1:0 в ответния мач на „Санкт Якоб Парк“. Няколко месеца по-късно – през януари 2014 година, Салах вече е футболист на „сините“ от Лондон. Базел получава 11 милиона паунда. В Челси обаче е трудно да се наложи и в началото на 2015 година е преотстъпен на Фиорентина до края на сезона като част от сделката за трансфера на Хуан Куадрадо.

В първия си мач като титуляр за „виолетовите“ на 14 февруари се отличава с гол и асистенция за 3:1 срещу Сасуоло. За 16 мача вкарва шест гола, но отказва да остане във Флоренция. През лятото Челси го преотстъпва на Рома за 5 милиона евро с опция за откупуване срещу още 15 милиона. На 20 септември 2015 година бележи първия си гол за „вълците“ при 2:2 със Сасуоло. До края на сезона вкарва 15 гола във всички турнири (14 в Серия „А“) и прави шест асистенции. Това му печели наградата за най-добър играч на Рома през шампионата. Така убеждава „джалоросите“ да го откупят от Челси. През сезон 2016/17 вкарва 19 пъти за 41 мача във всички турнири. Рома обаче е принуден да го продаде, за да покрие изискванията на УЕФА за финансовия феърплей. Така Мохамед Салах се озовава в Ливърпул срещу 42 милиона евро. Какво прави египтянинът в първия си сезон на „Анфилд“, все още се наслаждаваме.

Мохамед Салах е и основната движеща сила на националния отбор на Египет и класирането му за световното първенство в Русия през това лято. Дебютът му за „фараоните“ е на 3 септември 2011 година при загубата с 1:2 като гост на Сиера Леоне. Месец по-късно бележи първия си гол за националния тим при 3:0 над Нигер. По време на квалификациите за Мондиал 2018 е голмайстор на Египет с пет попадения, включително и двата при ключовата победа с 2:1 над Конго, позволила на „фараоните“ да се класират на световно първенство за първи път от 1990 година.

От 2013 година Мохамед Салах е женен за Маги, която също е от Нагриг. Двамата имат четиригодишна дъщеря Мака, кръстена на един от свещените градове за исляма Мека. Футболистът на Ливърпул е ревностен мюсюлманин и често след отбелязан гол изпълнява суджуд (традиционен поклон при молитва във възхвала на Аллах).

Феновете на Ливърпул бързо обикнаха Мохамед Салах. Наричат го Египетския крал и Фараона. Дори при един от рефрените си пеят, че ще приемат исляма, ако нападателят продължава да вкарва голове. Тяхната любов обаче не може да се сравнява с това, което чувстват всички в Египет към футболния си национал. Показателен беше вотът за президентските избори. Спортните бази в родния му Нагриг и други градове вече са кръстени на негово име.

Друг повод за обожанието на египтяните към Салах е и неговата благотворителна дейност. Той е като съвременният дух от вълшебната лампа, който изпълнява желанията на нуждаещите се. Звездата на Ливърпул купи супер модерна линейка за болницата в родния си град, даде пари за направата на изключително съвременна зала за командно дишане. Финансира женско училище в Нагриг и строежа на нова болница. Това са само част от инициативите, в които участва. Последното му дарение, само от преди три дни, е в размер на 450 000 долара за построяването на пречиствателна станция, за да може жителите на родния му град да имат постоянен достъп до чиста питейна вода.

Милосърдното сърце на Мохамед Салах обаче води до проблеми. Всичките му роднини в Египет живеят в принудителен домашен арест, тъй като стотици се изсипват пред дома им от различни краища на страната с молби за финансова помощ. „Не могат да се справят с увеличаващия се брой жалби за подкрепа. Не могат да напуснат дома си, тъй като постоянно са атакувани с призиви за помощ“, заяви кметът на Нагриг Махер Шетиях пред телевизия „Ал Нахар“.

Звездата на Ливърпул до такава степен обича родния си град, че прекарва лятото си там. Едно от любимите му места е кафенето (на снимката вляво) до стадион „Мохамед Салах“, което се казва „Челси“ - на името на бившия му отбор. Кафене е прекалено силно определение за помещение с размерите на гараж, в което условията са доста спартански и вместо една стена има огромно платнище. Жителите признават, че не всеки от тях е привърженик на Ливърпул, но всички са фенове на Салах – сина на Египет.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ