Прогресът на Нюкасъл през този сезон във Висшата лига не е никаква изненада. Това смята мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола, според който въпреки забавената инерция в последните мачове, "свраките" ще останат в челните места на класирането.

Шест последователни победи в дните около Нова година затвърдиха Нюкасъл в челните четири места, но само с един успех в последните седем мача те определено се затрудняват в отбелязването на голове. А след като финишираха 11-и миналата година, сега отборът на Еди Хау е на четири точки зад четвъртия Тотнъм с два мача по-малко. Сити е втори, на пет точки от лидера Арсенал, който е с 60.

"Когато един отбор като тях не е бил на върха от дълго време, винаги си мислиш, че им трябва време за адаптация. Но наистина направиха изключителна серия. Те подписаха и с опитни играчи, което им беше нужно. Имат мениджър с огромно качество, може би бяха изненада, но вече не. Мисля, че ще останат на горните места в класирането, заяви Гуардиола на пресконференция преди мача с Нюкасъл в събота от 14:30 часа българско време.

Те са един от най-трудните съперници, които имаме до края на сезона, от гледна точка на опит, заплаха, трансфери, стандарти – те са най-добрият отбор в лигата. Или сред най-добрите. Много, много неща. Ето защо те бяха в челото през целия сезон, допълни испанският специалист.

След това испанският специалист говори за актуалното състояние на защитниците Джон Стоунс и Аймерик Лапорт, както и за вратаря Стефан Ортега. Той каза, че въпросното трио "тренира и се чувства добре, много по-добре".

Гуардиола също така поздрави и отбора на Бърнли, който Сити ще срещне на четвъртфинал в турнира за Купата на Англия и заяви, че мениджърът им Венсан Компани е предопределен един ден да бъде наставник и на Манчестър Сити. Белгийският централен защитник игра под ръководството на Гуардиола в този клуб в периода 2016-2019, преди да се присъедини към Андерлехт като играещ треньор. След като напусна белгийската столица, Компани пристигна в Бърнли и те оглавяват Лига Чемпиъншип.

"Постоянството, което показват, е невероятно. Те са толкова близо до промоция в елита. Радвам се да видя успеха на Венсан. И бъдете сигурни, че рано или късно ще се върне на този стадион като треньор. Неговата съдба е да бъде бос на Сити и е написана от звездите. И това ще се случи. Не знам кога, но ще се случи", заяви Гуардиола.

След това Гуардиола, който предпочиташе да се концентрира върху футболните въпроси на отбора, не беше толкова ентусиазиран да коментира изявленията на футболната агентка Рафаела Пимента. Репортерите го помолиха коментира думите й, че за Ерлинг Холанд "Реал (Мадрид) е мечтана дестинация".

"Не отговарям на агенти. Без коментар", каза само Гуардиола с неособено доволна физиономия.