Манчестър Сити доминира в английската Висша лига и е считан за един от топ фаворитите за титлата в Шампионската лига, а пред испанския му мениджър Хосеп Гуардиола предстои може би най-тежкото решение в неговата треньорска кариера.

Ще иска ли Гуардиола да продължи да се развива и след края на договора си през 2019 година да поеме нов клуб? Или испанецът ще иска да изгради династия в Сити, както преди време го направи сър Алекс Фъргюсън в градския съперник Манчестър Юнайтед? Шотландецът бе начело на „червените дяволи” в продължение на 26 години и спечели с тях два пъти Шампионската лига (1999 и 2008 година), както и още КНК (1991), междуконтиненталната титла (1999), световната клубна титла (2008) и 13 шампионски трофея в Англия.

Лидерът в английския елит ще се опита на всяка цена да обвърже Гуардиола за още по-дълъг период. Според британските медии през лятото босовете на „гражданите” ще водят разговори с испанеца, а за тях парите не играят роля. Очаква се предложението за нов договор да бъде за още четири години, а Гуардиола да получава почти 23 милиона евро на сезон. В момента 46-годишният специалист прибира около 17 милиона евро на година. След четири години в Барселона испанецът пое Байерн и напусна баварците след три сезона, в които не успя да ги изведе до трофея в Шампионската лига. Въпросът сега е дали Гуардиола ще промени философията си за 90 милиона евро, които биха дошли от нов договор със Сити.

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА