Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола по традиция е много зает в лятната пауза с покупката на нови попълнения. 46-годишният испански специалист вече премина границата от 1 милиард евро за нови играчи в трите клуба от треньорската му кариера до момента, изчисли британският таблоид „Сън”.

От 2008 година Гуардиола е старши треньор, като първо остана четири сезона начело на Барселона, а след това води Байерн в три кампании. Миналото лято испанецът пое Манчестър Сити.

Гуардиола е изхарчил 383 милиона евро по времето си в Барселона, привличайки звезди като Златан Ибрахимович (69,5 милиона евро - най-скъп трансфер в треньорската кариера на испанеца) от Интер и Давид Вия (40 милиона евро) от Валенсия. В Мюнхен сумата за трансфери бе доста по-скромна – 195 милиона евро, а сред топ трансферите там бяха тези на Марио Гьотце (37 милиона евро) от Борусия Дортмунд и Артуро Видал (37 милиона евро) от Ювентус.

Откакто е начело на Манчестър Сити от миналото лято, испанецът има доста по-голяма свобода и вече е похарчил умопомрачителните 459 милиона евро за нови футболисти. Последно бе счупен рекорда за най-скъп защитник в света и то на два пъти с привличането първо на Кайл Уокър (56 милиона евро) от Тотнъм, а след това и на Бенжамен Менди (57,5 милиона евро) от Монако.

Шест от десетте най-скъпи трансфера, направени от Гуардиола, са в Манчестър Сити, а четири от тях са от това лято. Освен двамата споменати бранители „гражданите” привлякоха още вратаря Едерсон (40 млн. евро) от Бенфика, халфа Бернардо Силва (50 млн. евро) от Монако и Данило (30 млн. евро) от Реал (Мадрид). С подписа на Менди обаче Гуардиола премина границата от 1 млрд. - 1 037 000 000 евро за трансфери.