Консорциум от китайски фирми е отправил оферта от 925 милиона евро за акциите на английския гранд Ливърпул, съобщава вестник "Сънди Таймс".

"Евърбрайт" е финансов конгломерат, занимаващ се с финансови услуги, инвестиционно банкиране и др. Консорциумът е под пряк надзор на китайската държава и по-голямата част от предложената сума идва директно от главния инвестиционен фонд на страната.

В момента собственици на мърсисайдци са „Фенуей Спортс Груп" (ФСГ), купили клуба са 400 милиона евро през 2010 година, и те не смятат да продават акциите си. Преди известно време обаче президентът на "червения" клуб Том Уърнър заяви, че няма нищо против и други акционери да налеят пари в касата на клуба.

"При подходящи условия и при точния партньор ние сме готови да разгледаме възможността да продадем някой малък пакет акции, но само ако това е в интерес и съответства с дългосрочните планове на клуба", обяви Уърнър.

Активите на "Евърбрайт" се изчисляват на над 800 милиарда евро, което е значително много повече от 25 милиарда евро богатство на собственика на Манчестър Сити шейх Мансур.

Това лято компании от Китай купиха Милан, Уест Бромич и Оксер, а със собственици от най-голямата азиатска страна са още Астън Вила, Улвърхемптън и Интер.